Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ако бяхме направили АЕЦ „Белене”, сега щеше да се изплати за няколко години

проф. Валентин Колев, декан в Електротехническия факултет към Техническия университет, в "Клуб Investor”, 01.09.2022

21:07 | 1 октомври 2022
Автор: Зорница Крушарска

България категорично трябва да строи още атомни централи, защото има недостиг на енергия. Този недостиг на енергия не може да бъде компенсиран с възобновяеми източници. Аз бях противник преди време на АЕЦ „Белене”, защото цената тогава беше такава, че нямаше необходимост от тази централа. Според доклад на HSBC цената на електрическата енергия от АЕЦ „Белене” трябваше да бъде 75 евро, а тогава цената на електрическата енергия на свободния пазар беше 70 лева. Сега обаче нещата се промениха. Ако ние бяхме направили тази централа, сега за няколко години щяхме да изплатим инвестицията. Това каза проф. Валентин Колев, декан в Електротехническия факултет към Техническия университет, в предаването "Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Трансформацията на въглищните централи и зелената сделка доводеха до това да се ограничат мощностите на въглищните централи, а тези, които останат, да бъдат трансформирани на газ. Какво се случи – намаляха инсталираните мощности, които не бяха компенсирани от новоизграждащи се възобновяеми източници, а част от останалите мощности се трансформираха на газ. Това доведе до увеличение на потреблението на газ. Търсенето на газ се увеличи, защото част от произведената електрическа енергия започна да се произвежда от газ, не от въглища. След като търсенето на газ се повишаваше, се вдигаше и цената му.

Затова не смятам, че сегашната ситуация с енергийните ресурси и електроенергетиката е толкова тясно свързана с войната.

„Това, което се случва в момента, е абсолютно закономерно и войната не е основната причина. Основната причина е, че с енергийните реформи в Европейския съюз се занимаваха хора, които не разбират и не правят разлики между енергийни и мощностни баланси”.

„Обединената европейска електроенергийна система не може да съществува без базови мощности. Възобновяемите източници не могат да осигурят базова мощност ”, подчерта събеседникът.

Коментирайки идеята за въвеждане на таван върху цената на руския газ в ЕС, проф. Колев каза, че на свободния пазар единственият начин да се влияе върху цените е да се влияе върху търсенето или предлагането.

„Понеже не можем да увеличим предлагането, трябва да се опитаме да въведем мерки за намаляване на търсенето”, каза гостът и допълни, че всяка една стока се продава на цената, на която се търси.

Що се отнася до компенсациите за стопанските потребители по отношение на цената на тока събеседникът посочи, че не трябва да се компенсират всички по равно.

„Това е голяма грешка. Трябва да е ясно даден стопански субект дали е в условията на конкурентоспособност или не. Трябва да бъдат компенсирани онези стопански потребители, които са с особено значение спрямо всички останали”.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на „Клуб Investor” вижте тук.