Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Добрите кадри не търсят само високи възнаграждения, но и развитие и добра атмосфера

Камен Кънев, Chief Digital Officer и управител на Leadership Support, "Клуб Investor", 09.07.22

09:00 | 10 юли 2022
Обновен: 12:29 | 10 юли 2022
Автор: Таня Жекова

Най-големите предизвикателства пред компаниите в България, Румъния и Германия са инфлацията и липсата на достатъчно кадри на пазара на труда, но в много отношения резултатите на отделните страни се различават значително. Това разказа Камен Кънев, Chief Digital Officer и управител на Leadership Support, в ефира на предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Традиционно ние с Румъния имаме близки отговори. 70% от компаниите в България отчитат инфлацията и повишените разходи като проблем, след това е липсата на работници, нарушени вериги на доставки, а на последно място е войната в Украйна. В Германия инфлацията изобщо не е сред приоритетите, те се притесняват най-много от липсата на работна ръка“, отбелязва Кънев.

Гостът посочва, че респондентите са част от висшия мениджмънт на компании от трите страни. И в трите страни респондентите заявяват, че мениджърите имат нужда от нови умения, за да управляват служителите си. В България и Румъния 51% се фокусират върху това как лидерите да комуникират със служителите си, а 43% отбелязват нуждата от правилна нагласа у мениджърите. „В Германия това е завъртяно“, казва Кънев. „Там вече са минали проблема с комуникацията и нагласата и сега водещо е новите умения за хибридно управление при дистанционен или смесен модел на работа“.

Кънев подчертава големите разлики в подхода на компаниите при намирането и задържането на ценни служители.

„Гъвкавото работно време като начин за задържане на хора е на първо място и в трите страни.  В България и Румъния обаче се фокусират много повече върху заплатата – 2-3 пъти повече от Германия. Българският бизнес обича да задържа хора давайки им пари, докато немските компании задържат хората с повече опции за развитие, по-интересни проекти и чуваемост на мнението на служителите. От една страна е очевидно, че догонваме като заплати Западна Европа и е нормално те да са по-голям приоритет, но няма как да се спечелят хора само с хвърляне на пачки“, казва той.

По негови думи по-младите поколения отдават много по-голяма тежест на корпоративната култура и на развитието си. „За младите хора е важно да видят в каква компания ще работят, какви ще са им колегите, каква ще е атмосферата. Интересуват се от това как ще се развиват“, категоричен е гостът.

Според него бизнесът трябва да инвестира в кариерното развитие и в обучението на нови таланти. „Ако не можем да намерим хора с определени знания на пазара на труда предлагайки повече пари, защо да не развием тези знания в самата фирма? Ако имаме хора, които искат да се развиват, можем да ги развием и по този начин ще помогнем и на икономиката вместо да крадем кадри един от други. Ние като бизнесмени трябва да се научим как да развиваме своите таланти“, смята той.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Клуб Investor“ гледайте тук.