Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Повече контрол е необходим при генетичните изследвания в България

Проф. Иво Кременски, консултант в лабораторията за геномни изследвания към МУ, в Клуб Investor, 08.10.2016

21:04 | 8 октомври 2016
Автор: Севделина Илиева
Проф. Иво Кременски, консултант в лабораторията за геномни изследвания към МУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Иво Кременски, консултант в лабораторията за геномни изследвания към МУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е на едно от първите места по брой лаборатории на глава от населението, които извършват генетични изследвания. В останалите страни първо се въвеждат регулации и изследванията се правят под стриктен контрол. Това обяви проф. Иво Кременски, консултант в лабораторията за геномни изследвания към Медицинския университет, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му генетиката в момента е насочена основно към профилактика. 

"Досега са известни 7000 генетични болести, като при много малка част от тях е възможно лечение, тоест поддържане на качеството на живота при огромни суми, и тези болести засягат 5-6% от населението.", посочи Кременски. 

Той обяви, че и у нас вече е възможно изследване за всички генетични болести и за множеството от генетичните предразположения. Тези изследвания показват какво лекарство в каква доза би помогнало на конкретния индивид.

Кременски посочи, че изследване за всички известни генетични болести в момента струва около 2000 лв., но се очаква цената да спадне на около 500-600 лв. 

Професорът коментира и спечелването на Нобеловата награда за медицина от японеца Йошинори Осуми, както и супербактериите.

Вижте целия разговор във видеото: