Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Фезелов: Ще има корекция с минимум 10% на пазарите в САЩ в края на януари

Кристиян Фезелов, риск анализатор в "Капман Асет Мениджмънт", "Клуб Investor", 08.01.2022 г.

21:31 | 8 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Възходящият тренд на пазарите все още не е пречупен, въпреки по-слабия старт на годината. Не се очакват големи сътресения на валутните пазари или при петрола в следващите няколко месеца. Както при акциите, при криптовалутите тече процес на осребряване на печалбите от страна на големите играчи. Това коментира Кристиян Фезелов, риск анализатор в "Капман Асет Мениджмънт", в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Dow Jones направи корекция поради публикуването на протоколите от заседанието на Федералния резерв от декември, което твърдо и ясно показа, че тази година ще има три увеличения на лихвения процент... Въпросът е кога ще бъдат."

Притесненията на пазарите идват от очакванията за затягане на паричната политика и изтеглянето на ликвидност. "С първото повишаване на лихвения процент ще има корекция на капиталовите пазари с минимум от 10%."

Нормално е инвеститорите да се възползват и да приберат печалбите чрез разпродажба на акции, "след това трендът ще продължи пак в същата посока", смята Фезелов.

Очакванията на инвеститорите са лихвеният процент да бъде повишен с 25 базисни точки на срещата на Фед на 22 януари, каза Фезелов.

"Според много анализатори това увеличение ще бъде март месец - Фед няма готовност веднага да натисне бутона... Няма да се изненадам, ако Великобритания изпревари САЩ във вдигането на лихвите."

Фед следи общо три-четири макропоказателя, от които зависи паричния пазар - безработицата, продажбите на дребно, производствените цени, и доходността на 10-годишните ДЦК, напомни Фезелов. "Данните от миналата година - които се очаква да продължат и през тази - са за задържане на безработицата на рекордно ниски нива", а продажбите на дребно също отчитат рекорди, каза той.

Голямата ликвидност през 2021 г. предизвика изкупуванията на активи през годината, но 2022 г. ще зависи и от справянето с енергийните кризи, реакцията на ЕЦБ.

Хранителните суровини са постигнали средно 25% ръст през изминалата година, което все още не се усеща от потребителите.

"Не очаквам големи сътресения в енергетиката и петрола, след като ОПЕК излезе с доклад, че ще увеличи с 400 хил. барела на ден производството за февруари, а Саудитска Арабия отбеляза една много ниска производствена цена от 13 долара за барел."

В коментар за зелената сделка на Европа и трансформацията към декарбонизирана икономика, Фезелов отчете като сериозен проблем липсата на широко разпространени начини за съхранение на енергия и недостатъчната инфраструктура за електрически автомобили например, което води до сериозно поскъпване на вторичния пазар за употребявани коли.

"Европа избърза със зелената сделка", каза Фезелов.

Какво се очаква през годината на валутните пазари, криптовалутите и в технологичния сектор може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.