Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Фезелов: Наблюдава се абсолютен бичи пазар без изгледи за дълбоки корекции

Кристиян Фезелов, риск анализатор в "Капман Асет Мениджмънт", "Клуб Investor", 20.11.2021 г.

21:31 | 20 ноември 2021
Автор: Даниел Николов

Огромното количество стимули от Федералният резерв на САЩ продължава да подхранва глада за акции на пазарите. Цените на петрола предизвикаха лека корекция, като все още не е известно дали шистовите производители в САЩ ще могат да се включат с по-големи количества. Биткойн може да е достигнал моментния си таван около 60 - 65 хил. долара, най-вече заради ограниченията в добива на крипровалутата, наложени от Китай и Казахстан. Това коментира Кристиян Фезелов, риск анализатор в "Капман Асет Мениджмънт", в вфира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Индексите вървят нагоре с резултатите за третото тримесечие, но се очаква корекция, която е видима в последните дни. Тя започна от петрола и се отрази на индексите - засега е минимална, но въпросът е дали ще бъда дълбока, защото очакваме неминуемото декемврийско покачване."

Наблюдава се абсолютен бичи пазар, без изгледи за дълбоки корекции, а основните компании вървят нагоре, каза Фезелов. Разделянето на Toshiba и General Electric на отделни компании и продължаващите макар и намалени пандемични помощи в САЩ ще направят пазарите "интересни през следващите няколко месеца".

Федералният резерв заяви, че има нагласа да корегира основните лихвени проценти най-рано през септември 2022 г., напомни Фезелов. "Повече от половината инвеститори са склонни да очакват първото вдигане да е през юни, макар и минимално." Това все пак зависи от политиката на Фед и кой ще поеме управлението след Джером Пауъл или той ще остане на поста си, добави анализаторът.

"Вижда се, че инфлацията не е временно явление - основно е породена от "свободните пари". Федералното правителство напечата толкова много пари и пазарът не случайно е гладен за акции."

Инфлацията в ЕС оказва влияние върху спада на еврото, но голямо значение има и поскъпването на долара до нива от преди пандемията. "Като цяло конкурецията между двете икономики е в полза на САЩ."

Петролните запаси на САЩ намаляват, което доведе до скъсяване на фючърсите, а и на спотовата цена, каза Фезелов. За момента няма яснота дали шистовите производители в САЩ могат да се включат с по-големи количества на пазара.

Прогнозите биткойн да достигне нива от 100 000 долара са нереални и таванът най-вероятно е около 60 - 65 хил. долара, каза Фезелов. За момента ръстът е възпрепятстван от мерките срещу добива на криптовалутата в Китай и Казахстан. Китай забрани всички транзакции в криптовалута, най-вероятно за да наложи дигиталния си юан. 

"В Казахстан официалните "миньори" спрямо неофициалните са едно към три, а за производството на биткойн основно трябва електрическа енергия. С поскъпването на биткойн трябва да се използва повече електричество, което също поскъпва, а Казахстан не е страна с големи енергийни ресурси, за да може да си позволи лукса да произвежда биткойн."

Акциите в сектора за електромобили се понижиха през седмицата. "Ако погледнете движението на акциите на Rivian от обявяването на IPO-то - те нараснаха със 70% за три дни, нормално е да има корекция след това", коментира Фезелов. 

"Характерно за Rivian е, че започнаха да правят не автомобила си, а инфраструктурата за електромобила. За пет години те са изградили 10 000 станции за зареждане в САЩ, като така си поставят основата за по-добри продажби."

Какво още се случва на дълговите пазари и на пазара на злато може да гледате във видеото.

Разговорът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.