Полският премиер обвини ЕС, че започва трета световна война

Матеуш Моравецки заяви, че ще защити държавата си, ако Брюксел започне "трета световна война" и откаже да изплати средставата за възстановяване на икономиката

14:45 | 25 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Полският премиер обвини Евопейския съюз, че отправя императивни искания към Варшава. Той призовава Брюксел да оттегли заплахите за правни и финансови санкции, ако иска да разреши кризата с върховенството на закона в страната, пише Financial times в анализ.

В опит да облекчи напрежението в дългогодишния спор, който породи опасения за излизане на Полша от ЕС, Матеуш Моравецки обеща да премахне до края на годината дисциплинарна камара за магистрати, която Съдът на Европейските общности определи, че противоречи на буквата на европейското право. Но Моравецки също така предупреди, че ако Европейската комисия „започне Третата световна война“, като не отпусне обещаните пари на Варшава, той ще „защити правата на поляците с всякакви оръжия, които са на разположение“.

Комисията заплаши Полша със санкции, след като този месец висшият съд на страната постанови, че ключови елементи от правото на ЕС са несъвместими с нейната конституция.

Решението доведе до сериозна ескалация на битката за промени в съдебната система на Полша, които според управляващата партия „Право и справедливост“ на Моравецки са необходими за повишаване на ефективността. Брюксел заяви, че тези промени заплашват независимостта на съдебната власт и основните правни връзки, които държат ЕС заедно.

Противопоставянето на ЕС вече забави одобрението на пакета за икономическо възстановяване от пандемията на Полша от 36 милиарда евро. Някои държави-членки и членове на комисията също призоваха за нов механизъм за условност, който може да застраши десетки милиарди евро годишни средства от ЕС, изплащани на Варшава. Моравецки заяви, че всеки ход за намаляване на „средствата за сближаване“ ще бъде посрещнат със силен отпор. Той даде интервю пред Financial Times в седмица, в която проведе множество срещи с председателя на комисията Урсула фон дер Лайен и участва в двудневната среща на върха с колегите си лидери от ЕС. Тема на срещата беше и полската криза.

„Какво ще се случи, ако Европейската комисия започне третата световна война? Ако започнат третата световна война, ние ще защитим правата си с всички възможни оръжия, с които разполагаме“.

„[Но] ако някой ни атакува по напълно несправедлив начин, ние ще се защитим по всякакъв възможен начин“, добави той. „Смятаме, че това вече е дискриминационен и диктатен подход [на Брюксел]. Но ако ситуацията се влоши, ще трябва да обмислим нова стратегия."

Моравецки каза, че разговорите с лидерите на ЕС, включително с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, както и с Урсула фон дер Лайен, в които той е изложил основните аргументи на Варшава, са били „много задоволителни“.

Той добави, че ако Комисията иска да намери компромис, тя трябва да отмени решението си от септември да налага ежедневни глоби срещу Варшава за това, че не иска изпълни редица решения на Съда на Европейския съюз, свързани с полската съдебна реформа.

„За щастие това е политически процес. И политическите процеси могат да бъдат спрени от политиците“, каза Моравецки. „Това би било най-разумното нещо, което могат да направят. Защото тогава не си говорим с опрян пистолет в главата. Точно тази ситуация създава относителна липса на желание за каквито и да било по-нататъшни действия.”

Моравецки обаче заяви, че законодателният процес за разпускане на противоречивата дисциплинарна камара е към приключване.

„В момента сме в процес на финализиране на детайлите на това законодателство и събираме мнозинство, за да го приемем“, добави той. „Законопроектът се готви и през следващите седмици, вярвам, че най-късно до края на годината, ще го представим за гласуване  и ще продължим с процедурата.

Моравецки каза също, че ЕК е нарушила правото на ЕС, като не е одобрила или отхвърлила пакета за възстановяване от Covid-19 на Полша, и добави, че Варшава е готова да изчака изплащането на парите.

„Рано или късно ще получим тези пари“, каза той. „Колкото по-късно ги получим, толкова по-силно ще бъде доказателството за дискриминацията и диктаторският подход на Европейската комисия.“

Някои държави-членки поискаха Комисията да отложи одобрението на плана за възстановяване, който Полша представи в началото на май, поради противоречие с върховенството на закона. Комисията трябваше да извърши оценката си в рамките на два месеца от представянето на документа.

„Тези пари вече трябваше да бъдат платени. Това е нарушение на процедурата, което Комисията извършва“, заяви Моравецки. „Те нарушават върховенството на собствения си закон.

„Няма да се предадем, няма да се откажем от суверенитета си поради този натиск“, каза той, добавяйки, че Полша вече взема заеми от частните пазари, за да финансира своите инвестиционни планове за след пандемията. „Ще оцеляваме до момента, в който получим парите си от ЕС“.

От комисията отказват коментар

Редица депутати и министри от управляващата коалиция в Полша предположиха, че страната може да обмисля излизане от ЕС, ако не вижда полза от членството. Но Моравецки отхвърли хипотезата, че противопоставянето може да провокира публична кампания, която ще накара Полша, някога символ на разширяването на изток на ЕС, да напусне блока.

„Осемдесет и осем процента от поляците искат да останат в ЕС, половината от тях са гласоподавателите на нашата партия“, каза той. „Ние сме абсолютно убедени, че Полша трябва да остане . . . Няма рискове от Polexit. Ние яростно ще защитаваме позицията Полша да е част от Европейския съюз.