ЕС търси повече влияние в Далечния изток и не изключва партньорство с Китай

Мариана Трифонова, старши анализатор и програмен директор в Институт за икономическа политика, „В развитие", 21.09.2021

15:10 | 21 септември 2021
Обновен: 16:37 | 21 септември 2021
Автор: Веселин Николов

Европейският съюз не изключва Китай като потенциален партньор, но има желанието да си сътрудничи с държавите от източна Африка, както и с по-малките страни от Далечния изток. 

Това каза Мариана Трифонова, старши анализатор и програмен директор в Институт за икономическа политика,  в предаването на „В развитие“ с водещ Делян Петришки. 

Трифонова коментира Европейската стратегия за страните от Индо-Тихоокеанския регион. Документът изготвен от Брюксел беше представен през миналата седмица, ден след като САЩ обявиха създаването на отбранителния съюз с Великобритания и Австралия – Aukus. 

“Стратегия е многопластов, гъвкав документ за партньорства. ЕС дава на региона най-широката рамка – от източните брегове на Африка до Океания. 

Мотото на стратегията е, че Европейският съюз ще търси сътрудничество със страните от Далечния изток винаги, когато това е възможно, но и ще може да действа самостоятелно тогава, когато е необходимо, каза Трифонова. 

САЩ продължава да се смята за сериозен партньор, макар и да не е спомената в стратегията. Документът няма да антагонизира директно  Китай, като държавата е спомената като потенциален партньор в сферите на търговията, инвестициите и борбата с климатичните промени. 

Стратегията е и протегната ръка и към партньори, които са извън Тихоокеанския регион. По тази причина изрично са споменати държавите от АСЕАН и Африканския съюз, обясни Трифонова.

Запазване на екологичното разнообразие, решаване на проблемите с климатичните проблеми, защитата на човешките права и демокрацията и постигане на целите за устойчиво развитие на ООН са целите, които са заложени в документа. 

Според Трифонова скандалът между Франция и държавите от Aukus, е следствие от лошата комуникация между САЩ и ЕС, като тези влошени отношения ще им попречат да работят в Индо-Тихоокеанския регион в краткосрочен план.

Какво предвижда още стратегията на ЕС за региона, какви са целите, които са заложени и какви ще са ефектите гледайте във видеото

Всички предавания на "В развитие" гледайте тук