САЩ се притесняват, че Европа няма да има достатъчно електроенергия за зимата

Цените за мегаватчас хвърчат стремглаво нагоре из целия Европейски съюз, а допълнителни доставки трудно се намират

12:35 | 13 септември 2021
Обновен: 15:19 | 13 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
САЩ се притесняват, че Европа няма да има достатъчно електроенергия за зимата

Енергийната криза в Европа се задълбочава, като цените на газ и електроенергия достигат нови рекорди, след като САЩ предупредиха, че континентът не прави достатъчно, за да се подготви за потенциално тежка зима.

Остава около месец до началото на отоплителния сезон, а Европа няма достатъчно природен газ на склад и също не увеличава достатъчно бързо резервите си. Амос Хохщайн, пратеник на Държавния департамент на САЩ за енергийна сигурност, заяви в петък, че се тревожи за запасите през зимата.

Търсенето на енергия се възстановява в целия свят в момент, в който икономиките се отварят отново и хората се връщат в офисите. Запасите от газ в Европа вече са на най-ниското ниво от повече от десетилетие насам за това време на годината, което увеличава разходите за производство на електроенергия. Поскъпването на тока в Европа е само началото на това, което предстои за други стоки, се казва в доклад на Goldman Sachs Group Inc.

„Европейската динамика на ценообразуването на енергията ни показва какво може да очакваме за суровинни пазари - а то е увеличаване на дефицита и изчерпване на запасите, което води до повишена волатилност на цените“, казаха анализаторите от Goldman, включително Джеф Къри. За европейския газ „унищожаването на високото търсене е единственият вариант за балансиране на пазарите“, казаха те.

Европа се бори да увеличи доставките, като потоците от доставчик номер 2 Норвегия в момента са ограничени поради поддръжка. Водещият доставчик Русия „излиза от продължителен период на необяснимо ниско предлагане“ в момент, в който доставките от САЩ на втечнен природен газ не могат да бъдат увеличени допълнително", каза Хохщайн.

„Притеснявам се, защото не мисля, че някога трябва да изпадаме в състояние, в което да знаем, че ако зимата е студена, няма да има достатъчно снабдяване“, каза той пред репортери по време на посещение във Варшава.

Европейските фючърси на газ, търгувани в Холандия, надхвърлиха 60 евро на мегаватчас, като се изкачиха с 4,6%.

Повишаването на цените на газ подхранва поскъпването в електроенергията. Германските фючърси за електроенергия за следващата година, еталон за Европа, скочиха до 99,25 евро на мегаватчас, докато във Франция се достигна исторически рекорд от 102,75 евро на мегаватчас на Европейската енергийна борса.

Краткосрочните цени също нарастват, като слабият вятър в по-голямата част от Европа увеличи разходите. По-голямото търсене на тока произвеждан от скъпите централи захранвани от изкопаеми горива доведе до поскъпване на германските фючърси за един ден напред до най-високата стойност от 2007 г. насам, а британският му еквивалент надхвърли 200 паунда за четвърти път в последните две седмици.

„Ако предлагането отслабне допълнително, а зимата се окаже по-студена от нормалното, може да се наложи европейските цени на газ и електроенергия да се повишат още и да ограничат търсенето и така да свият енергоемкото промишлено производство“, каза Голдман.