Алиансът Porsche Rimac слага края на Bugatti, какъвто го познаваме

В електрическото бъдеще дори в луксозния сегмент няма място за автомобили, които харчат 30 л./100 км. гориво

17:25 | 15 юли 2021
Обновен: 18:02 | 15 юли 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато на 5.юли Porsche и Rimac Automobil обяват своя план да се обединят с Bugatti в съвместно предприятие, наречено Bugatti-Rimac, нито един от членовете от екипа на ръководителите на 112-годишната френска марка не се присъединява към групата, която организира видео-събитието, където бива съобщена новината.

Според говорител на компанията, на самото обаждане е присъствал само специалист по връзки с обществеността от Bugatti, въпреки че не коментирал нищо.
Липсата на ръководител от страна на Bugatti красноречиво говори за това каква част от марката, традиционно известна с 16-цилиндровите си суперколи на стойност над 3 милиона, може да оцелее в най-новата си версия. Което, в действителонст, не е много вероятно.

Основателят на Rimac Mate Rimac казва, че Bugatti скоро ще стане като часовник Patek Philippe: красив и силно желан като символ на статута, ако на практика и ненужен в цифровия модерен свят.

"С Bugatti ще е като да имаш готин аналогов швейцарски часовник - с електрически възможности от Rimac за по-запалените купувачи"

Това казва 33-годишният хърватин пред репортери по телефона. Rimac ще поеме главната роля в Bugatti DATETK. Той ще замени Стефан Винкелман, който заема тази длъжност от 2018 г., както тази на президент и главен изпълнителен директор на Lamborghini.

Това е ласкателно сравнение. Преди почти 200 години Patek Philippe е една от най-печелившите марки часовници в историята; има опашки с чакащи за възможността да бъде закупен един от механичните часовници. Странични наблюдатели обаче виждат реорганизацията доказателство, че Bugatti в сегашния си вид не играе никаква роля в плановете на Volkswagen AG.

Консолидация за електрификация

Bugatti не се вписва добре в новата бизнес стратегия на VW, която се основава на възможностите му да произвежда и продава електрически автомобили. През юни VW обяви, че ще спре продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа до 2035 г., като по това време те ще бъдат забранени в много европейски градове. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че ще забрани нови автомобили и микробуси, задвижвани с бензин или дизел, до 2030 г., за да постигне целта за климата на Обединеното кралство за нулеви нетни емисии. Целта на Норвегия е планирано да бъде постигната още по-рано: до 2025 г. Франция и Испания обявиха целевата дата за въвеждане на забрана за автомобили с двигатели с вътрешно горене-2040 година.

"Навременното въвеждане на електромобили, работещи на батерии от Volkswagen AG през 2021 година може да се превърне в стъпка към това, да изпревари BEV (електрически автомобил на батерии) на Tesla през 2023 г. и компаниите да се изравнят на софтуерно ниво до 2025 г., нещо, което пазарът започне да вижда отскоро, подпомогнато от положителните новини за намаляване на разходите за батерията", каза Майкъл Дийн, анализатор по изследвания на автомобилния капитал за Bloomberg Intelligence, в неотдавнашен доклад.

"Това е добре дошло, тъй като VW се опитва да намали разликата в оценката в сравнение с Tesla."

Нещо повече, марката за спортни автомобили Porsche на VW "електрифицира продажбите" за VW AG с потенциално увеличение от 30% през 2022-23 г.и до 40% до 2025 г., каза Дийн. Растежът ще бъде много подобен на този на Tesla, но ще имат висок марж на специализираната марка, както Ferrari, което оправдава изумителения сценарий с оценка от 55 до 80 милиарда евро за първоначалното публично предлагане на Porsche, каза той.

Междувременно Bugatti все още продава автомобили като Chiron Pur Sport с мощност 1480 конски сили, който харчи почти 30 л./100 км в града. Марката традиционно не разкрива конкретните си резултати от продажбите, но е известно, че се произвеждат по-малко от 100 автомобила всяка година. Rimac характеризира придобиването си като "премахване на някои разсейвания" от VW. (Сделката предвижда, че Rimac ще притежава 55% от предприятието, докато Porsche/VW - 45%. Освен това през март Porsche увеличи дела си в Rimac до 24%.) Индустриалните анализатори изглежда са съгласни с това.

"Ние считаме,че корпоративните действия, предприети от VW group, са съсредоточи върху основната стратегия за електрификация на ключови марки - VW, Porsche и Audi - като чисто положителна", заяви анализаторът в RBC Capital Markets Том Нараян в интервю за Barron's.

"В това време, в което клиентите, особено по-младите, очакват стабилност във всички сегменти на лукса, двигател с вътрешно горене, който изпразва резервоар за около 12 минути на максимална скорост и консумира повече от 30 литра гориво на 100 км с кола из града, няма бъдеще", пише Даниел Лангер, главен изпълнителен директор на Équité.

Бъдещето е скромно

Bugatti има бъдеще за хибридни и електрически автомобили, дори не от необикновен вид, според Rimac. Марката вероятно в крайна сметка ще пусне няколко по-достъпни, по-малко мощни автомобила при по-високи производствени обеми, каза той. Това би било една изключително необичайна стъпка за марка, която е изградила името си на излючителен елитизъм, продавайки най-бързите, най-скъпите и най-красивите автомобили в света.

"За нас стана дума за ... осигуряване в дългосрочното оцеляване на компанията", каза Римак по време на видеоконферентна връзка.

"Искаме да направим компанията независима финансово-да бъде печеливша, да има възвръщаемост на инвестициите. Искаме да направим това с акцент върху ефективността."

Римак описва еволюцията като естествена, заявявайки, че няма да има „изкуствено разделяне на" Bugatti и Rimac като отделни марки в рамките на новата компания, ако те успеят да се слеят до неузнаваемост в рамките на следващите няколко години.