Кузмин: Русия е добра в справянето с кризи

Икономистът Олег Кузмин за икономическите последици върху руската икономика в интервю на Делян Петришки за Bloomberg TV Bulgaria

16:11 | 30 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
Москва: Кремъл и Ситито. 8 юни 2015. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg
Москва: Кремъл и Ситито. 8 юни 2015. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Срив в отношенията между Русия и Турция, но в същото време и малко по-силна рубла през последните дни. Това са първите последствия от кризата между Русия и Турция, които отбеляза в интервю на Делян Петрашки за Bloomberg TV Bulgaria икономистът Олег Кузмин, отговарящ за Русия и ОНД в голяма руска банка.

Кузмин заяви, че Русия и Турция имат доста близки икономически отношения.

„Двете държави са много големи туристически партньори. Възможно е да видим санкции от руска страна. Засега такива не са обявени официално“, каза експертът.


Русия ще спре вноса на хранителни продукти от Турция, което според Кузмин ще повиши инфлацията с 0,3 процента. Икономистът посочи, че 3,3 милиона руски туристи са посетили Турция през първите 9 месеца и е възможно този туристически поток да се пренасочи към други дестинации. 

Кузмин изтъкна, че заради санкциите, наложени срещу Русия, „по-малко руски туристи идват в Европа и в Турция. Няма твърде много дестинации, които руските туристи да посещават и ще трябва да се насочат към вътрешни дестинации, а някои руски агенции ще трябва да затворят.“

Кузмин изказа надежда, че руската банка да остане настрана от конфликта и няма да се включи във финансовия разрив между двете страни.
На въпрос дали руската икономика ще бъде в състояние да се справи с предизвикателствата на новосъздадената политическа криза, Кузмин отговори, че „руснаците са добри в справянето с кризи и руското правителство ще бъде в състояние да подкрепи  икономика, като отпусне финансиране за засегнатите сектори“.


„Въпреки факта, че има икономическа криза, висока инфлация и падаща рубла, се надяваме спадът на цените на петрола да помогне за стабилизиране на икономиката. Надяваме се, че банковият сектор също ще бъде подпомогнат от държавата“, заяви икономистът.

„Петролът и природният газ са главният износ на Русия. Страната продължава да изнася тези суровини към Турция. Така че не трябва да се очаква разрив в тези отношения“, каза Кузмин.

Според него, в това отношение руската икономика няма да бъде засегната. 

„Русия се нагласи към мерките, които бяха наложени върху нея (икономическите санкции срещу Москва заради кризата в Украйна – бел. ред.). Има мерки и за намиране на нови източници на внос за Русия. Надяваме се, че това ще доведе до нови възможности“, каза още Олег Кузмин.

Чуйте още: