Глобиха Harley-Davidson с 12 млн. долара

Причината са компоненти, които влошават екологичните характеристики на двигателите

19:07 | 23 август 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Sean Proctor/Bloomberg
Снимка: Sean Proctor/Bloomberg

Министерството на правосъдието на САЩ обвини легендарния производител на мотоциклети Harley-Davidson в производство на компоненти, които влошават екологичните характеристики на двигателите. От компанията не признават вината си, но въпреки това се съгласиха на сделка с държавата, съобщава Automedia.bg.

Досега любителите на конспиративни теории твърдяха, че американците умишлено са вкарали Volkswagen в „Дизелгейт”, за да дадат предимство на местните производители, отстранявайки чуждестранните им конкуренти. Действията на Министерството на правосъдието обаче оборват тези твърдения.

От ведомството са категорични, че от 2008 насам Harley-Davidson е продала над 340 хил. бройки от комплекта за тунинг Screamin' Eagle, който повишава мощността на двигателите на мотоциклетите, но същевременно се отразява негативно на екологичните им характеристики и те вече не отговарят на въведените стандарти.

На свой ред от Harley-Davidson са категорични, че допълнителните компоненти са предназначени единствено за състезателни мотоциклети, които не могат да се ползват по обществените пътища. И ако някой е използвал пакетът Screamin' Eagle не по предназначение и кара с него извън пистата, то компанията производител няма как да носи отговорност за това.

В компанията обаче са решили, че няма да успеят да спечелят спора с властите и са се съгласили да платят наложената глоба от 12 млн. долара. Още 3 млн. долара ще бъдат похарчени за екологични изследвания, които Harley-Davidson ще финансира. Освен това фирмата е задължена да спре продажбите на комплекта, както и да изкупи вече продадените на клиентите компоненти и да ги унищожи.