Европа ще подпомага биогаз в Чехия

С подкрепата ще се повиши производството на енергия от възобновяеми източници

19:01 | 23 август 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Kevin Sutherland/Bloomberg
Снимка: Kevin Sutherland/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) одобри две схеми за подпомагане на производството на електроенергия и топлоенергия от биогаз и от хидроцентрали в Чехия. Намеренията на правителството не противоречат на правилата за държавна помощ в общността, сочи проверката на Брюксел, предава Investor.bg

С държавната подкрепа ще се повиши производството на енергия от възобновяеми източници, което е в съзвучие с плановете на ЕС в тази насока, допълват още от ЕК. В същото време и Чехия ще може да постигне заложените енергийни цели до 2020.

През септември 2015 Чехия уведоми Брюксел за намерението си да предостави помощ за собственици на водни централи с мощност до 10 мегавата. Общият бюджет на мярката е 218 млн. крони (около 8 млн. евро). Производителите на електро- и топлоенергия ще получат преференциални цени за своята продукция.

Месец по-късно Прага изпрати още една нотификация, която се отнася до отпускането на помощи за производители на биогаз с основна суровина животински тор с капацитет до 0,5 мегавата.

Правителството ще отпусне за собствениците на тези инсталации 522 млн. крони, или 19 млн. евро под формата на фиксирани цени за произведената топлинна енергия от биогаз.