Юнкер: Държавните граници са най-лошото изобретение

Трябва да се прояви солидарност с бежанците и техните деца

18:59 | 23 август 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Държавните граници са най-лошото изобретение, обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Investor.bgИзказването му е в контекста на желанието на много държави в Европейския съюз да затегнат граничния контрол след терористични атаки и прилив на бежанци и имигранти.

В своята реч по време на конференция във Виена Юнкер заяви, че трябва да се прояви солидарност с бежанците и техните деца. „Границите са най-лошото изобретение, измислено някога от политиците“, каза той.

На коментарите му имаше своевременна реакция от страна на британското правителство. Говорител на премиера Тереза Мей е заявил пред журналисти, че „това не е нещо, с което министър-председателят би се съгласила“. „Британците смятат, че границите са важни, важно е и да има повече контрол над тях и това е проблем, с който трябва да се справим“, казва още говорителят на Мей. 

Швейцарският министър на финансите Юли Маурер заяви, че Германия е затегнала контрола по границата си с Швейцария. До мярката се е стигнало след ръст в броя на мигранти, преминаващи от Швейцария към Германия и след като е имало затягане на контрола по швейцарско-италианската граница.

Броят на търсещите убежище от Сирия в Европа продължава да расте, но остава нисък в сравнение с този в съседните държави като Турция. Над 1 млн. сирийци са подали документи за получаване на убежище в Европа през петте години до юни 2016, сочат данни на ООН.

След няколко терористични нападения във Франция президентът Франсоа Оланд подчерта необходимостта от затягане на контрола по границите и споделяне на разузнавателна информация.

„За да имаме сигурност, се нуждаем от граници, които се контролират, поради което работим, за да разположим брегова и гранична охрана“, каза Оланд в понеделник след среща с германския канцлер Ангела Меркел и италианския премиер Матео Ренци.