Протести помрачиха старта на дебата за климата

Зеб Екарт, Bloomberg

09:52 | 30 ноември 2015
Автор: Иван Николов
Безредици в Париж при протест в навечерието на конференцията за климата, 29 ноември 2015. Снимка: Bloomberg TV
Безредици в Париж при протест в навечерието на конференцията за климата, 29 ноември 2015. Снимка: Bloomberg TV

Зеб Екарт от Bloomberg обобщава събитията в Париж в навечерието на откриването на конференцията на ООН за климата на 29 ноември 2015. Зеб Екарт говори с Енджи Лау от студиото на Bloomberg в Хонконг на 30 ноември 2015.

 

Обама, както и други световни лидери вече пристигнаха, но ще се промени ли нещо?

Това е въпросът, има много участващи държави - 200, ако трябва да сме точни, които трябва да се споразумеят, или поне това е целта.

Но как ще накараш всички да мислят еднакво по една такава амбициозна цел? Имахме обещания за ограничаване на въглеродните емисии от много държави, но те дори не са на нивото, на което бяха преди няколко години, така че имаме известно оттегляне.

Целта, която делегатите ще преследват е постигане на план за увеличаване на националните ангажименти за климата.

Трябва да накараме всички държави да изпълнят своята част, а всяка държава е с различна големина и икономически възможности. Въпросът е в това, че развиващите се страни изостават за сметка на развитите, които имат технологията, възможностите и средствата да си поставят такива амбициозни цели.

Така че има притеснение, а през нощта имаше и протест, за който властите казаха, че не е непременно свързан с тази конференция, но е бил на тема околната среда. Това ни дава представа колко трудно ще бъде това споразумение, ако изобщо се стигне до някакво решение.

 

В момента в Хонконг, въздухът е много замърсен, особено когато фабриките на север от града започнат работа и времето стане по-студено. Въздухът в Пекин официално беше обявен за опасен през уикенда, каква е позицията на Азия за климатичните промени?

Знаем, че Азия не е защитена и всяка от държавите има собствени проблеми свързани с географията си. Много градове в тази част на света например потъват! Вижте Джакарта и Банкок.

Искам да погледнете това изумително видео от храм в Тайланд на юг от столицата Банкок. Това са отчаяните усилия на хората да спасят този манастирски комплекс от потъване, да не бъде наводнен и заличен. Те издигат пясъчни диги, стени и каквото могат, докато нивото на водата в Тайландския залив продължава да се покачва.

Този проблем се повтаря в много градове – Хошимин, Манила, а това дори не засяга по-разпространения климатичен проблем като тайфуните, които имат разрушителни последствия в тази част от света.

Азиатско-тихоокеанският фактор заема централно място в тези разговори и с пристигането на Обама, това климатично споразумение, което той така силно иска да подпише, за да остане като негово наследство.