Китайски градове ще могат да поберат половината свят

В малките и средните градове се планира изграждането на над 3 500 нови площи

20:28 | 15 юли 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Експанзията, планирана от малките градове в Китай, ще даде възможност за настаняване на 3,4 млрд. души до 2030, или половината от населението на света към днешна дата, пише Bloomberg.

В доклад на Националната комисия за развитие и реформи се посочва, че малките и средните градове планират над 3 500 нови площи. Те могат да осигурят подслон за двойно повече хора от настоящото население на страната, което е 1,4 млрд. души. Според оценки на Бюрото за преброяване на населението на САЩ световното население достига 7,4 млрд. души.

В свой анализ Xinhua News Agency разкритикува плана като неприложим. „Кой ще живее там? Това е проблем“.

Експанзията идва насред подготовката на Китай още 100 млн. души да се преместят от провинцията към метрополисите до края на десетилетието. Хората предпочитат големите градове с повече възможности и по-малко от един на всеки 10 мигриращи работници е избрал малкия град през изминалата година. Това се посочва в априлския доклад на Националната комисия за развитие и реформи.

Дори и без новите площи, Китай разполага с повече жилища от необходимото и призрачните“ градове се увеличават. Страната е строила по над 10 млн. нови обекта годишно през последните 5 години, превишавайки търсенето от по-малко от 8 милиона, сочат оценки на икономисти от Bloomberg Intelligence.

Плановете за експанзия очевидно бяха нереалистични. Свръхпланирането е водено от желанието на местните власти за допълнителни приходи от земята“, посочи Ху Ганг, президент на Организацията за градско планиране в Южен Китай.