Тереза Мей иска Шотландия "напълно ангажирана" в плана за Brexit

Мей посети Единбург при първата си официална визита като премиер

19:29 | 15 юли 2016
Автор: Кирил Петков
Тереза Мей. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Тереза Мей. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Премиерът Тереза Мей отправи послание, че ще избере "бавния подход" за отделяне на Великобритания от Европейския съюз. Тя заяви, че няма да задейства член 50 от Лисабонския договор, докато не изгради "по-широк великобритански подход" към преговорите, пише Bloomberg

Мей посети Единбург, за да разговаря с първия министър на Шотландия Никола Стърджън, като това е първото й официално посещение като премиер.

По време на референдума миналия месец Шотландия гласува за оставане в Европейския съюз. След вота Стърджън намекна, че Brexit може да доведе до откъсване на Шотландия от останалата част на Великобритания.

"Днес казах съвсем ясно пред премиера, че искам шотландското правителство да бъде изцяло ангажирано в дискусиите и дебатите и, че ще слушам всички позиции и мнения, които са поставени за обсъждане“, каза Мей след срещата. "Няма да задействам Член 50, докато не видя, че имаме общобритански подход и конкретни цели, по които да преговаряме. Мисля, че е важно да постигнем това преди да задействаме член 50".

Задействането на Член 50 дава официално начало на двугодишните преговори с другите страни членки на ЕС за отделяне от блока. Мей вече заяви, че е изключено важно този член да бъде задействан през 2016.

Мей отхвърли и идеята за друг референдум за независимост на Шотландия.

"Народът на Шотландия гласуване вече по въпроса за независимост през 2014 г. и изпрати много ясно послание. Както Обединеното кралство, така и шотландското правителство заявиха, че ще се придържат към желанието, което бе изразено", каза тя. "Сега сме изправени пред предизвикателство, като Обединено кралство, да съумеем да постигнем възможно най-добра сделка за цяла Великобритания при преговорите с Европейския съюз".