Индустриалното производство в САЩ подхрани оптимизма

Ръстът е над очакванията и най-висок от януари

17:16 | 15 юли 2016
Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg
Пазар на храни на едро в САЩ. Снимка: John Taggart/Bloomberg

Силните данни от най-голямата икономика в света продължават. Производството в САЩ през миналия месец бележи най-силен ръст от януари насам, като изпреварва очакванията на анализаторите, подпомагано от автомобилното производство и признаците за подобряващо се вътрешно потребление.

Докладът на Федералния резерв показва експанзия от 0,4% в производствения сектор през юни след разочароващия спад от 0,3% през май. Данните, обхващащи цялото индустриално производство, скачат с 0,6%, като също надхвърлят усреднените оценки, а освен това са и най-силни от почти 1 година.

Производството успя да стъпи на здрава почва благодарение на стабилизирането на цените на петрола и суровините, както и на изчезващите негативи, свързани със силния долар.

Производството формира около 12% от американската икономика, като по тази линия данните са важни и ще продължат да вдъхват оптимизъм за най-голямата икономика в света след силните данни за новите работни места за юни.

Към 17:07 ч. доларът поскъпва спрямо всички водещи валути в световен мащаб, като най-сериозно е поскъпването спрямо йената – 0,52%.