Радостин Вазов: Нямаше да има растеж без еврофондове

Изпълнителният директор на ВУЗФ д-р Радостин Вазов във "В развитие", 20.11.2015

11:59 | 23 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
Радостин Вазов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Радостин Вазов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България усвоява 93% от отпуснатите евросредства. Радостин Вазов отбеляза два важни ефекта върху икономиката. Първият е допълнителните средства или допълнителните инвестиции, които държавният бюджет не може да осигури и вторичен ефект от тези инвестиции, които се изразяват в ново оборудване, технологии, производства, генериращи този ефект.

Вследствие на тези еврофондове частните инвестиции в България се увеличават с 32,8% в края на 2015 година.

Ползата от фондовете е, че се инвестира в дейности, които имат вторичен ефект. Първоначално те нямат своята възвращаемост, за това частен инвеститор не би ги направили и дори нашата държава не бе си позволила при такова положение на икономиката и бюджета да инвестира в тях“

Транспортна инфраструктура, образование, пазар на труда, административен капацитет, биологично разнообразие, водна инфраструктура, местно и регионално развитие, иновации. Това са част от сферите, за които се изразходват тези средства. Транспортната инфраструктура е с най-голям дял, а именно 20%, образованието и пазарът на труда са с 12,7%.

Вазов отбеляза като най-полезни за икономиката индустриалния сектор и образованието, като вторият ще има видими резултати до 5-6 години.

Той сподели, че благодарение на тези еврофондове, качеството на образованието категорично се подобрява

Изпълнителният директор на ВУЗФ изрази мнение, че тези фондове имат голям положителен ефект, имайки предвид, че те са 10% от БВП на България. Растеж нямаше да има, ако тези средства не бяха усвоени.

Тези еврофондове успяха да оберат този негативния ефект от икономическата криза и да помогнат на държавата и икономиката.„

След края на тези програми България ще има по-голямо ниво на заетост, повече работни места, както и наука на добро ниво и много други положителни ефекти за държавата, прогнозира Вазов.