ASEAN с нова пътна карта, но пропуска икономическите цели

От Дейвид Туит, Bloomberg

10:55 | 23 ноември 2015
Автор: Иван Николов
ASEAN с нова пътна карта, но пропуска икономическите цели

Лидерите на страните от Асоциацията на Южноазиатските държави /ASEAN/ разкриха тържествено още една пътна карта за създаване на общност в следващото десетилетие, въпреки че блокът пропусна целите на икономическа интеграция тази година.

Десетте лидери подписаха документ, с който обявиха създаването на общност на страните от ASEAN от 31 декември 2015 и още един, озаглавен "ASEAN 2015: Forging Together Ahead", който поставя визията за следващите 10 г. Целта е създаване на общност, "политически единна, икономически интегрирана и социално отговорна".

По-малко бе казано за целите в края на 2015 за ASEAN, която се опитва да въведе свободно движение на квалифицирани кадри, стоки и услуги, план, подобен на европейската интеграция, но без обща валута.

Сега ASEAN ще се опита да завърши мерките, като ги включи в осемгодишен план в края на 2016, след като пропусна целта за края на 2015.

"Това няма да доведе до "Големия бум" като регионална интеграция", въпреки че официалното създаване на общността е важна стъпка", каза Гай Харви-Самюъл, главен изпълнителен директор на HSBS Holdings Plc в Сингапур, цитиран от Bloomberg. "Вместо това май ще видим забавен старт, който ще става все по-ярък с напредване на интеграцията".

 

Чуйте коментара от Куала Лумпур на Шамим Адам, Bloomberg News за Енджи Лау от студиото на Bloomberg в Хонконг.