Изборите в Испания повдигнаха повече въпроси, отколкото отговори дадоха

Големият печеливш е Мариано Рахой

10:56 | 27 юни 2016
Обновен: 11:00 | 27 юни 2016
Мариано Рахой. Снимка: Pau Barrena/Bloomberg
Мариано Рахой. Снимка: Pau Barrena/Bloomberg

Политическата ситуация в Испания остана пред сериозни въпросителни и след проведените вчера, 26 юни, парламентарни избори. Големият печеливш от изборите беше лидерът на Народната партия Мариано Рахой, който в момента е временен премиер след като след изборите през декември не беше сформирано правителство.

Народната партия е единствената от големите 4, която не само че не губи подкрепа, а дори добавя 14 нови депутатски места в 350-местния испански парламент. Партията, водена от Мариано Рахой, печели общо 137 места спрямо 123 на последните избори. Все пак това далеч не са достатъчно депутати за формирането на самостоятелно правителство, след като за мнозинство са необходими 176 депутати.

Втора политическа сила остават социалистите с 85 депутатски места. Те обаче губят 5 места в сравнение с изборите през декември 2015. Крайнолявата Подемос остава трета политическа сила със 71 места – колкото спечели и на предишните избори. Разочарованието за Подемос и техния лидер Пабло Иглесиас обаче трябва да е голямо, след като прогнозите бяха това да е най-печелившата партия в Испания в сравнение с предишните избори и дори да се превърне във втора политическа сила. Четвърта политическа сила остават Гражданите с 32 места спрямо 40 на последните избори, като тук отново можем да говорим за представяне под очакванията.

Тези резултати обаче не дават много повече яснота около евентуалното ново правителство, а през последните седмици ситуацията стана още по-заплетена. Още на изборите през декември за най-вероятно се считаше коалиция между Народната партия и Гражданите. Тогава обаче общо депутатските места на двете партии се оказаха недостатъчни за формиране на правителство, а през последните седмици лидерът на гражданите Алберт Ривера каза, че не е готов да работи с Мариано Рахой заради обвиненията в корупция. След резултатите сега Ривера каза, че е готов да обсъжда споразумение с искане за електорална реформа. Общо депутатите на двете партии обаче са 169 – със 7 по-малко от необходимите.

Друга възможна коалиция – между Подемос и Социалистите – също няма как да бъде сформирана самостоятелно след като общо двете партии имат 156 депутатски места – далеч от необходимите за мнозинство.

Мариано Рахой беше доволен от спечелените избори, като в нощта на вота каза, че „има правото да управлява и да е от 100% полза на испанския народ“.

Испанската икономика е най-бързо растящата икономика в еврозоната, но публичните финанси на страната остават сериозно предизвикателство.

След вота за излизане на Великобритания от ЕС основният индекс в Испания се срина с 12%, а днес, 27 юни към 10:55 ч. българско време стартира с ръст от 1,78%.