Американските законодатели искат Volkswagen да изкупи коли

Коментар на Хайди Лун, Bloomberg

11:53 | 20 ноември 2015
Автор: Иван Николов
Photographer: Daniel Acker/Bloomberg
Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Volkswagen представи на калифорнияските и федералните регулатори предложение да поправи автомобилите, за които призна, че са били манипулирани, за да преминат тестовете, след като двама американски депутати настояха компанията да изкупи 482 000 коли от собствениците им. Обобщение от Хайди Блум от Bloomberg в пердаването "First Up".

 

Те са знаели за това по-рано от колкото искаха да си мислим.

Да, около 2 седмици по-рано, но петък е много важен ден за Volkswagen, това е крайният срок, който им беше поставен от регулаторите в САЩ да решат как да излязат от ситуацията, дали ще поправят, отзоват или дори изкупят 480 000 автомобила, засегнати на американския  пазар. В глобален мащаб, засегнатите са 11 милиона. 

Вариантът с изкупуването е интересен, защото при новите си модели, Volkswagen би трябвало просто да могат да добавят софтуер за емисии, а при малко по-старите поколения може да се наложи да добавят компоненти. При по-старите дизелови модели обаче се засилва се натискът от страна на американските законодатели, които искат Volkswagen просто да ги изкупят. Това са новините от днес.

Volkswagen води преговори както с щата Калифорния, така и с федералните регулатори, и обсъждат какво да направят с тези близо половин милион коли на американския пазар.

 

Това предизвиква и ефекта на доминото върху плановете на Volkswagen за разширение, нали?

Точно така, обикновено те имат 5-годишен инвестиционен план, но заради този скандал, той ще бъде замразен за първи път от глобалната икономическа криза.

Китай също ще бъде засегнат, тъй като плановете за сътрудничество там ще бъдат отложени за 2 или 3 години. Volkswagen води преговори за увеличаването на своя дял от 40% в китайския FAW Group, за да достигне до равенство 50-50 в това съвместно дружество.

Всички тези разходи след скандала с емисиите вече започват да тежат.

 

А дори още не се знае каква ще бъде общата им отговорност.

Така е, те казаха, че са заделили 6.7 млрд евро от третото тримесечие, за да поправят тези дизелови коли. Щетите от несъответствията с въглеродните емисии са около 2 млрд евро, но от компанията вече заявиха, че очакват тази сума да нарасне.

Предишният инвестиционен план включваше и 4.4 млрд евро годишно за инвестиции в съвместните дружества в Китай, но това ще трябва да бъде замразено, за да се оправи икономическият аспект, щетите по репутацията и всичко останало.