Защо падат продажбите на швейцарски часовници

Джо Уайзентал, водещ на предаването What you’d miss

11:11 | 20 ноември 2015
Автор: Иван Николов
Montblanc TimeWalker Urban Speed e-Strap. Photographer: Philipp Schmidli/Bloomberg
Montblanc TimeWalker Urban Speed e-Strap. Photographer: Philipp Schmidli/Bloomberg

Джо Уайзентал, водещ на предаването What you’d miss

Здравейте, аз съм Джо Уайзентал, водещ на предаването What you’d miss днес наблюдаваме графика на износа на швейцарски часовници. Много е интересно, виждате на екрана продажбите в останалия свят.

Виждате как през 2009 по време на глобалната икономическа криза, износът на часовници се срина с 30%, след това скочиха нагоре, но от тогава спадат постоянно. В момента картинката е много тъжна, в момента са на най-ниското си ниво за последните няколко години. И ако отдалечите графиката ще видите, че износът е спаднал с 12% спрямо миналата година.

Голяма заслуга за това има ситуацията в Китай и Хонгконг.

Износът за Хонгконг наистина се срина, което е част от голямото забавяне, намаления ефект от богатството и това, че хората се опитват да извадят парите си от Китай, мерките срещу корупцията и всичко това ни казва какво се случва.

Много неприятен индикатор, който си подхожда и с другите данни, които виждаме – акциите Sotheby не се справят добре, бизнесът с частни самолети също отбелязва спад. Като цяло виждаме, че най-високите етажи на световната икономика като швейцарските часовници и изкуството изглежда не са толкова търсени в момента.

Това беше моята убийствена прогноза за What you’d miss в 4 следобед.

Умен швейцарски часовник: TAG Heuer Connected Watch