Проблем с Понци финансиране на стойност 1,2 трилиона долара в Китай

В Китай взимат все повече заеми за покриване на лихви по стари задължения

10:26 | 20 ноември 2015
Обновен: 10:32 | 20 ноември 2015
Ремнимби банкноти. Сника: Xaume Olleros/Bloomberg
Ремнимби банкноти. Сника: Xaume Olleros/Bloomberg

Китайските длъжници взимат рекорден обем заеми за покриване на лихвите по старите си задължения, което увеличава риска от необслужване на задължения и добавя напрежение върху властите да поддържат лихвите ниски, съобщава Bloomberg.

Обемът на заемите, емитираните облигации и сенчестото финансиране, набрани с цел покриване на лихви по стари задължения вероятно ще нарасне с 5% през 2015 г. до рекордните 7,6 трилиона юана (1,2 трилиона долара), според базираната в Пекин компания за финансови изследвания Hua Chuang Securities Co.

Покойният икономист Хайман Мински нарича използването на заеми за покриването на лихви по стари задължения „Понци финансиране”. Той определя подобен феномен като неустойчива форма на кредитен растеж, която може да доведе до финансова криза.

От 2009 г. насам заемите, които се взимат в Китай, за покриване на лихви по стари задължения постоянно растат. През 2009 г. те са 2 трилиона юана, а прогнозата за 2015 г. е да достигнат 7,6 трилиона от китайската валута.

Китайските компании изпитват трудности в генерирането на паричните потоци, необходими за обслужването на задълженията си заради забавянето на икономическия растеж в страната до най-ниското му ниво от 25 години насам и свиването на корпоративните печалби. Дълговото бреме беше облекчено от шестте намалявания на лихвите от страна на Китайската централна банка през последните 12 месеца, но въпреки това броят на дефолтите на пазара на облигации в континентален Китай се увеличи до 6 през тази година спрямо само 1 през 2014 г.

„Някои китайски компании навлязоха в етапа на Понци финансирането, защото възвращаемостта на инвестициите им намаля много бързо”, каза Ши Лей, директорът на отдела за изследвания на инструменти с фиксирана доходност в Ping An Securities Co.

Производителят на цимент China Shanshui Cement Group Ltd. се превърна в последната компания, която не успя да обслужи деноминирани в юани на вътрешния пазар дългови ценни книжа след като свръхкапацитетът в индустрията се отрази негативно на печалбите.

Общият дълг на китайските компании,чиито акции се търгуват на борсата, се е увеличил до 141% от собствения им капитал, което е най-високото ниво от три години.

Въпреки намаляването  на лихвеното бреме за китайските компании заради по-ниската цена на капитала, което посочи икономистът Сиа Ле от Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, прогнозите за още дефолти не спират.

„Ще станем свидетели на още дефолти и ръст на лошите кредити във финансовата система”, каза Джоу Хао, старши икономист в Commerzbank AG в Сингапур.

От Bloomberg News

Със съкращения