Lufthansa временно спира полетите си до Венецуела

Причините са тежката икономическа криза в страната и налаганият строг валутен контрол

17:16 | 29 май 2016
Автор: Севделина Илиева
Изглед към Каракас, Венецуела. Снимка: Meridith Kohut/Bloomberg
Изглед към Каракас, Венецуела. Снимка: Meridith Kohut/Bloomberg

Германската авиокомпания Lufthansa спира да изпълнява полети до Венецуела от 18 юни. Мярката е временна и е свързана с тежката икономическа криза в страната. В допълнение от компанията се оплакват и от строгия валутен контрол, налаган от властите в страната с цел да се пресече изтичането на капитали, пише Investor.bg, цитирайки BBC.

Заради икономическата криза във Венецуела броят на пасажерите започна да намалява. Тенденцията започна още през 2015 година и продължава и през първото тримесечие на тази година, посочват от авиокомпанията.

Причината за тежкото положение на страната е ниската цена на петрола - суровината е и основният източник на средства за южноамериканската държава. В резултат от спада на цената на петрола в последните две години Венецуела изпадна в дълбока рецесия, а инфлацията расте. Това намали значително пътуванията на чужденци.

По тази причина и Lufthansa  спира полетите си до столицата Каракас. Авиокомпанията в момента извършва полети по дестинацията Франкфурт - Каракас три пъти седмично. На този етап обаче офисът във венецуелската столица няма да бъде закрит.

Валутният контрол, срещу който се оплаква Lufthansa беше въведен още през 2003 година от покойния президент Уго Чавес, припомня ВВС. Преди две години обаче правилата се затегнаха още повече и авиокомпаниите караха своите клиенти във Венецуела да плащат услугите им в долари.

Допълнително и някои от изпълняваните операции бяха прекратени.