Турският парламент одобри новия кабинет на Бинали Йълдъръм

Сменени са 11 министри от предишния кабинет

13:33 | 29 май 2016
Обновен: 13:33 | 29 май 2016
Автор: Севделина Илиева
Турското знаме. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Турското знаме. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турският парламент е одобрил новото правителство в страната, оглавено от Бинали Йълдъръм, съобщава руската информационна агенция ТАСС, цитирана от Investor.bg. Новият кабинет беше подкрепен с 315 гласа "за", а срещу него гласуваха 138 депутати. В гласуването участваха 453-ма депутати от 500-местния турски парламент.

Кабинетът на Йълдъръм беше съставен още на 24 май. Два дни по-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган прие оставката на Ахмет Давутоглу.

Йълдъръм направи доста промени в кабинета на Давутоглу - сменени са 11 министри, като само няколко ключови министерства запазиха своите ръководители. Сред тях са на външните работи, оглавявано от Мевлют Чавушоглу, на енергетиката, което се ръководи от Берат Албайрак и на финансите - от Наджи Агбал.

Анализатори, цитирани от ТАСС, коментират, че новият кабинет е много по-приближен до Ердоган, в сравнение с оглавяваното от Давутоглу правителство.

Сред основните задачи, които си постави Йълдъръм е борбата с тероризма, както и приемането на нова Конституция, в която да бъде описан вариант за преминаване от парламентарна към президентска република, както и възможността президентите да могат да запазват и своята партийна принадлежност.