Обама призова за свят без ядрени оръжия

Да се освободим от логиката на страха и трупането на ядрени оръжия поиска президентът на САЩ в Хирошима

11:42 | 28 май 2016
Автор: Кирил Петков
Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Bloomberg
Барак Обама, президент на САЩ. Снимка: Bloomberg

Близо 71 години, след като американските военновъздушни сили хвърлиха опустошителната атомна бомба над Хирошима, президентът Барак Обама призова за свят без ядрени оръжия, пише Bloomberg.

„Бъдещето, което можем да изберем, е бъдеще, в което Хирошима и Нагазаки не са известни, като зората на атомната война, а като началото на нашето собствено морално пробуждане“, каза Обама в речта си вчера (27.05.2016).

По време на първото си посещение, като президент на САЩ в Хирошима, Обама, заедно японския премиер Шиндзо Абе поднесоха венци в памет на загиналите и призоваха света да намали ядреното си въоръжение.

Въпреки че не се извини за използване на атомно оръжие от Америка по време на Втората световна война, Обама изрази съжаление за човешките жертви на тази война, както и през цялата човешка история. Той каза, че душите на невинните, на загиналите „говорят в нас“ и призовават да се вгледаме в себе си и да ограничим използването на технологиите за отбрана.

На 6 август 1945, бомбардировката на Хирошима опустошава 90% от града и убива 80 000 души на място. По-късно, от въздействието на радиацията, броят на загиналите достига до 140 000 души.

Обама призова страни като САЩ, които имат ядрени оръжия, да „имат смелостта да избягат от логиката на страх и да тръгнат към един свят без ядрена заплаха“.