Русия не иска тръбопроводи в Европа без гаранции

Президентът Путин заведе икономическа делегация в Атина

03:09 | 28 май 2016
Автор: Иван Николов
Президентът на Русия Владимир Путин /в ляво/ говори с министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас в Атина. 27/5/2016. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg  Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg
Президентът на Русия Владимир Путин /в ляво/ говори с министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас в Атина. 27/5/2016. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg

На преговори в Атина руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Алексис Ципрас обсъдиха енергийното сътрудничество. Путин каза, че Москва повече няма да участва в съвместни енергийни проекти с ЕС без да е получила предварителни гаранции, съобщи РБК.

„Бяхме насочени към реализацията на Южен поток, но не ни позволиха да го направим. Под натиска на САЩ и ЕК България бе принудена да прекрати сътрудничеството“, каза Путин.

Русия се надява да реализира проекта Северен поток-2, както и да запази проектите в южно направление.

„Нужни са ни предварителни гаранции. Повече няма да вярваме само на думи, че това представлява голям интерес“, каза Путин.

Брифинг на президента Путин и премиера Ципрас в Атина, 27/5/2016.Photographer: Louisa Gouliamaki/Pool via Bloomberg

Сближаване Гърция-Русия

Руският президент Владимир Путин сключи споразумения за икономическо сътрудничество с Гърция в петък, 27 май 2016 по време на първата си визита от повече от година в Атина, съобщава АФП. Другия месец ЕС трябва да реши дали ще удължи санкциите, наложени на Москва заради конфликта в Украйна.

„Трябва да промените добрите отношения и емоционалната връзка между двете страни в реални икономически резултати“, каза президентът Путин в първия ден от двудневното си посещение в Гърция, насочено към осигуряване на двустранни договори в търговията, инвестициите и съвместните енергийни и транспортни проекти, съобщава Катимерини.

Според гръцкия ежедневник Русия показва интерес към гръцката жп компания Trainose и пристанището на Солун, второто по големина в страната.

 

Санкции

Руските санкции не са продуктивни, каза гръцкият премиер Ципрас, цитиран от ББС.

Путин отговори, че „няма да има преговори“ за Крим. Полуостровът бе анексиран от сили, подкрепяни от Москва през 2014, което доведе до налагането на санкции от ЕС и САЩ и контрасанкции от Русия.

"Гърция подкрепя мирния процес в Украйна на основата на пълно спазване на Минските споразумения", написа Ципрас в Туитър.

 

В очакване на решението на ЕС за санкциите Русия оказва натиск от своя страна, заплашвайки да удължи контрасанкциите над вноса на храни от ЕС до 2017, пише Фигаро. Според френския ежедневник Италия и Унгария вече показват резерви за удължаването на европейските санкции от 2014, а германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер каза в четвъртък, че тази година „ще бъде по-трудно“.

В петък Щайнмайер прогнозира възможността за „постепенно“ вдигане на мярката, ако „до края на юни“ има напредък в прилагането на договорите от Минск.

 

Турция

Русия иска да възстанови отношения с Турция, каза още Путин в Атина. „Не сме ги разрушавали“, каза той. Москва контактура с Анкара и очаква „някакви конкретни стъпки“ от нейна страна, но засега още няма, съобщава РБК, цитирайки руския президент.

 

Исторически връзки и посещение на Атон

Руският президент подчерта „историческите връзки“ с Гърция по време на срещата си с премиера Алексис Ципрас. Подобно отношение показа и при срещата си с гръцкия президент Прокопис Павлопулос.

Путин е в Гърция заедно с външния министър Сергей Лавров и делегация от висши представители от държавни петролни и газови компании. Руският президент и патриарх Кирил ще посетят Атон в събота по повод 1000г. от присъствието на руски монаси в автономната монашеска република.

Руският президент Владимир Путин и президентът на Гърция Прокопис Павлопулос в Атина. Photographer: Louisa Gouliamaki/Pool via Bloomberg.

„Времената са трудни за всеки като икономика и международна сигурност. Трябва да проучим отново тези проблеми и да намерим решение. Не е съвпадение, че в Гърция се появи такава възможност – страна, с която имаме дълбоки и исторически връзки“, каза Путин, цитиран от АП.