Американските компании трупат все повече пари в брой

Apple, Microsoft, Alphabet, Cisco и Oracle държат почти една трета

18:46 | 20 май 2016
Автор: Севделина Илиева
Щатски долари. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Щатски долари. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Американските компании трупат все повече пари в брой, като мултинационалните фирми намаляват капиталовите си разходи и емитират дългове, изправени пред вяло глобално икономическо възстановяване. Всъщност само пет групи държат над половин трилион долара.

Apple, Microsoft, Alphabet, Cisco и Oracle са натрупали 504 млрд. долара кеш към края на 2015 г., което е почти една трета от общо 1,7 трлн. долара в отчетите на американските нефинансови компании, сочи нов доклад на рейтинговата агенция Moody’s. На първите 50 в класацията се дължи 1,1 трлн. долара от тази сума, пише Investor.bg, цитирайки Financial Times. 

Данните подчертават как парите в брой са се концентрирали в ръцете на само няколко компании, много от които държат печалбите си извън САЩ, за да избегнат загубата на средства при връщането и данъчното им облагане в страната.

Според анализатори от рейтинговата агенция международният кеш, възлизащ на 1,2 трлн. долара миналата година, вероятно ще остане там с наближаването на изборите в САЩ. Вместо това се очаква компаниите да засилят зависимостта си от задължения, емитирайки облигации, за да финансират възвръщаемостта си към акционерите, както и сливанията и придобиванията.

„На този етап на политическия цикъл и предвид силните различия от двете страни [между консерватори и демократи] във Вашингтон, не очакваме реформа по данъчния кодекс, която да доведе до връщане на пари извън страната [обратно в САЩ]”, казва Ричард Лейн от Moody’s.

Apple допринася с над една десета за общите парични резерви с 216 млрд. долара, 93% от които са извън страната. Топ 5 на класацията включва Oracle, който задмина Pfizer, след като фармацевтичната група завърши придобиването си за 17 млрд. долара наHospira.

Капиталовите разходи като ново оборудване – едни от най-големите годишни разходи, са спаднали с 3% до 885 млрд. долара. Това е първият спад, откакто САЩ излезе от рецесията, тъй като енергийните и минните групи правят икономии, изправени пред остро поевтиняване на суровините.

Но нарастващите купища пари прикрива рязък ръст на дълга. За пръв път от 2012 г. парите в брой, краткосрочните инвестиции и ликвидните дългосрочни инвестиции са спаднали под дълговите падежи с матуритет през следващите пет години, разкрива Moody’s.

Общият дълг е нараснал с почти 850 млрд. долара миналата година до 6,6 трлн. долара, показва отделен доклад на рейтинговата агенция Standard & Poor, което означава, че паричните нива като цяло в САЩ са малко над 1,8 трлн. долара. Макар че кешът е нараснал с около 600 млрд. долара през последните години, задълженията са скочили с 2,8 трлн. долара.

Увеличилият се дълг е концентриран в по-малки и по-некачествени групи, които се възползват от рекордно ниските разходи за заеми, поддържани от стимулиращата парична политика.

Макар че топ 25 на най-задлъжнелите компании имат по-голям кеш от дълговете си, съотношението пари в брой към дълг се е понижило до 12% за компаниите с рейтинг „junk”.През 2010 г. нивото беше над 20%.

„Не можем да кажем, че компаниите плуват в пари“, добавя анализаторът от S&P Андрю Чун. „С напредването на кредитния цикъл, увеличаването на лихвените проценти и забавянето на макроикономическия растеж, компаниите в долните 99%, чиито задължения са нараснали, може да се сблъскат с проблеми“.

По-високата задлъжнялост не възпира инвеститорите да правят все по-големи продажби на американски дълг, които достигнаха 400 млрд. долара по-рано тази седмица, след като банкерите завършиха милиардни сделки на Dell, CVS Health, Southern Co и Boeing.

Инвеститорите посочват, че доходността по държавните ценни книжа спада, докато в същото време те се фокусират върху купуване на корпоративни облигации, като дългова търговия за 10 трлн. долара е с отрицателна доходност.