Иран може да е следващата голяма туристическа дестинация

След вдигането на санкциите световните хотелски вериги очакват ръст на туризма и бизнес пътуванията

17:50 | 20 май 2016
Автор: Севделина Илиева
Жени на брега на езеро в Читгар парк в Техеран. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Жени на брега на езеро в Читгар парк в Техеран. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Големите световни хотелски вериги поглеждат към Иран с надеждата, че вдигането на санкциите срещу ислямската република ще доведе до ръст на туризма и бизнес пътувaнията след десетилетна икономическа изолация, пише Investor.bg, цитирайки Wall Street Journal.

Испанският оператор Melia Hotels International планира да отвори хотел с 319 стаи през следващата година на бреговете на Каспийско море. Френската верига Accor Hotels, която през миналата година отвори два хотела близо до летището в Техеран, основава смесено дружество в Иран, чрез което да си партнира с местни фирми. Базираната в Абу Даби корпорация Rotana Hotel Management също е активна на имотния пазар в Иран.

WSJ припомня, че Иран до голяма степен беше откъснат от глобалната търговия от 1979 г., когато революцията доведе до изтеглянето на западни компании, сред които Hyatt Hotels и Hilton Hotels & Resorts.

САЩ, а по-късно и ООН, наложиха серия наказателни мерки заради иранската ядрена програма, което затрудни западните фирми да правят бизнес в ислямската република. Споразумението от януари между Техеран и световните сили проправи пътя за рестарт на трансграничната търговия. До 30 юни трябва да се договорят детайли, но всички санкции на Съвета за сигурност на ООН ще бъдат вдигнати, щом Иран започне да прилага на практика ограниченията за ядрената програма.

„Това е начало на нова ера“, казва Файсал Дурани, директор на звеното за проучвания в брокера на недвижими имоти Cluttons. “На практика най-голямата държава в Близкия изток се отваря за бизнес”, допълва той.

Случаят на Иран по много начини прилича на този на Куба, където размразяването на отношенията със САЩ доведе до интерес от западни хотелски вериги. В Иран обаче все още има големи препятствия – от ограничено банково финансиране до остатъчни санкции, казват източници на WSJ от хотелиерството, както и юристи.

„Европейският съюз до голяма степен отмени забраните за бизнес с ирански компании и физически лица, но повечето американски санкции все още са налице“, казва Керълайн Хобсън от адвокатската кантора CMS Cameron McKenna.

„Просто трябва да чакаме, което е малко изнервящо“, казва Питър Норман, вицепрезидент в Hyatt, отговорен за придобивания и развитие в Европа, Близкия изток и Африка. „Наистина бихме искали да започнем бизнес там“, допълва Норман. Hyatt и базираните в Германия Kempinski Hotels проучват възможностите в Иран, но казват, че на този етап бариерите са все още много високи.

Иранските власти прогнозират, че чуждестранните туристи ще нараснат от 5 милиона днес до 20 милиона до 2025 г. и Гейбриъл Ескарер, главен изпълнителен директор на Melia Hotels, смята, че в това има голям потенциал.

Международният валутен фонд очаква БВП на Иран да отчете ръст от 4% тази година, щом санкциите бъдат вдигнати и чуждестранните инвестиции достигнат страната.

Именно хотелиерството може да е един от първите сектори, които ще извлекат полза от бизнес активността и потока туристи. „В момента има недостиг на хотели от гледна точка и на количество, и на качество, без значение в кой сегмент“, заяви Кристоф Ланде, главен оперативен директор на Accor Hotels Iran, по време на конференция в Дубай миналия месец.

Базираната в Париж верига управлява два от хотелите си – Novotel и Ibis – близо до летището „Имам Хомейни“ от миналия месец. „Accor има мисията да развие мащабна мрежа от имоти, покривайки всички пазарни сегменти – от икономични до бизнес“, каза Ланде.

Melia Hotels пък се цели в премиум сегмента. „Там смятаме, че ще можем да привлечем чуждестранни туристи“, посочва Ескарер. Gran Melia Ghoo Hotel трябва да отвори в края на 2017 г. на Каспийско море, което е популярна дестинация за иранци, руснаци и турци. Хотелът ще разполага със седем ресторанта, барове, два басейна и СПА център. Melia ще управлява хотела, но не инвестира свой собствен капитал. Ахад Азимзаде, ирански бизнесмен, собственик на компанията за персийски килими Azimzadeh Carpet, финансира дейностите.

За компаниите, които се интересуват от бизнеса с хотели, най-големият проблем е финансирането, смята Никълъс Гилани, главен инвестиционен директор в CommoditEdge. Компанията, базирана в Дубай и клон на частен ирански конгломерат, неотдавна сключи сделка с иранска компания за инвестиции в туризма, собственик на 65 хотела в ислямската република. По силата на споразумението двете фирми ще определят кои имоти да развиват с помощта на чуждестранни инвеститори.

Според Гейбриъл Ескарер от Melia Hotels потенциалът е прекалено голям, за да се пропусне. „Опитваме да сме пионери на този пазар. Започнахме в Куба преди 25 години, сега се опитваме да направим същото в Иран“, казва той.