Инвестициите в бизнес имоти на водещите европейски пазари се забавят

Обемът на инвестициите достига 36,8 млрд. евро през първото тримесечие на 2016

17:16 | 20 май 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Razan Alzayani/Bloomberg
Снимка: Razan Alzayani/Bloomberg

Инвестициите в бизнес имоти на 15-те водещи пазара в Европа се забавят през първото тримесечие на годината, сочат данни на консултантската компания Savills, пише Investor.bg.

За периода януари-март обемът на инвестициите достига 36,8 млрд. евро, което е с 30 на сто по-малко спрямо първите три месеца на миналата година.

Въпреки отчетеното понижение експертите посочват, че търсенето на имоти от страна на инвеститорите остава силно и се очаква възстановяване на пазара до края на годината. Отлагането на сделките в началото на годината е свързано с нестабилността на пазарите, геополитическото напрежение в Европа и стагнацията на европейската икономика.

Като най-сериозно предизвикателство пред инвеститорите консултантската компания посочва недостига на качествени активи, както и силния ръст на цените.

Данните на компанията показват, че обемът на инвестициите във водещия пазар на бизнес имоти в Европа – Великобритания, намалява с 48% през първото тримесечие на годишна база. Във Франция и Германия понижението достига съответно 47% и 12%. В Дания, Норвегия, Испания и Ирландия понижението е съответно 62%, 47%, 24% и 33%.

Същевременно в Италия е регистриран ръст от 54% на годишна база, а в държавите от Бенелюкс – с 12%. В Швеция увеличението достига 33%, а във Финландия е най-силно – почти 6 пъти.

Трансграничните инвестиции нормализират нивата си, след като през миналата година достигнаха исторически високи нива. През първото тримесечие обаче обемът им намалява до 46% от общия обем на инвестициите спрямо 51% по същото време на миналата година. Основен фактор за спада е недостигът на подходящи, качествени активи.

Трансграничните инвестиции остават сравнително стабилни във Великобритания – почти 50 на сто от всички, и намаляват сериозно във Франция, Германия, Ирландия и Австрия. Значителни увеличения обаче са отчетени в Испания и Швеция.

Сегментът на офис площите и търговските имоти остават водещи, но индустриалният сегмент набира все по-голяма популярност сред инвеститорите.