Качествата на лидера се каляват в малките битки

Христо Късовски, мениджър Training Solutions в ICAP People Solutions

13:32 | 9 май 2016
Автор: Иван Николов
Христо Касовски, мениджър Training Solutions, ICAP. Снимка: ICAP
Христо Касовски, мениджър Training Solutions, ICAP. Снимка: ICAP

Къде са бъдещите лидери? Как да ги открием? Създава ли образователната система лидери или бизнесът подготвя сам своите ръководни кадри? Христо Късовски, мениджър Training Solutions в ICAP People Solutions Department посочва личния пример в изграждането на бъдещите лидери и цитира Труман: "Лидерите четат".

Интервюто за Bloomberg TV Bulgaria е по повод международната конференция "Образование и бизнес-Бъдещите лидери", организирана от Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria на 11 май 2016.

 

Как да намерим бъдещите лидери?
 
По принцип лидерите винаги имат последователи. Ако нямат, то те не са лидери. От тук идва и отговорът на въпроса – кой следват хората, чие мнение зачитат, с кого се съобразяват, кой ги вдъхновява и мотивира да дадат всичко от себе си. Ако открием въпросния човек сме открили лидера.

 

Каква подготовка трябва да притежава бъдещият лидер?

Задължително работа с ментор, който е изявен лидер. Друго, за което се сещам – един лидер е добре да е добър комуникатор.  

 

С какви средства и инструменти трябва да разполага един млад човек, за да се изгради като лидер?

Не всеки е роден за лидер, но не и всеки с лидерски заложби би станал лидер. Тези качества трябва да се развиват. Най-важното е да започне да развива лидерски качества в малки ежедневни предизвикателства и задачи, преди да премине на по-големите. Качествата на лидера се каляват в малките „битки“ и предизвикателства. Други инструменти не му трябват.  

 

Имате ли нужда от бъдещи лидери и как и къде ги намирате?

Винаги има нужда. Къде да ги намерим – важното е да ги търсим – те се забелязват от далече. Никой няма да дойде в кабинета ни и да каже: Ето ме - аз съм лидер. Ние трябва да ги търсим – в офиса, в училище, в университета. Те се открояват и лесно ще ги намерим.

 

Формирате ли собствените си бъдещи лидери?

Да – вкъщи, като давам личен пример на децата си, като говоря и върша правилните неща, като поемам отговорност за провалите си аз оформям ценностната им система. А лидер без ценности е като кораб без платна.

Давам задачи и предизвикателства – истинския лидер се изгражда в „боя“. Много често едни от най-добрите лидери в обществото идват от средите на военните. Там те „каляват“ своите лидерски умения.

Бъдете смели, поемайте рискове, намерете някой от който да се учите! Не на последно място четете много, защото е известна поговорката: “Leaders are readers.*”

 

* ("Not all readers become leaders. But all leaders must be readers." - Не всички читатели стават лидери. Но всички лидери трябва да четат" - цитат от Хари Труман, президент на САЩ, ръкопис, открит на бюрото му след неговата смърт, Post-Presidential Papers.)
http://www.trumanlibrary.org/speaks.htm

Вижте още снимки от събитието и линкове към презентациите на лекторите.