Кредиторите сигнализираха, че ще има споразумение с Гърция

Страната вероятно ще получи следващия транш от спасителния си пакет

16:04 | 22 април 2016
Обновен: 16:05 | 22 април 2016
Алексис Ципрас, премиер на Гърция. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Алексис Ципрас, премиер на Гърция. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Финансовите министри на страните членки на еврозоната и МВФ сигнализираха, че сделката за изплащането на следващия транш по гръцкия спасителен пакет е близо. Те обаче подчертаха и, че остава да се отговори на важни въпроси.

„Вярваме, че е осъществен сериозен прогрес и сме близо до споразумение в няколко ключови области“, каза Йерун Дайселблум, холандският финансов министър, който е председател на срещата с колегите си финансови министри на останалите страни членки на еврозоната, която се провежда в Амстердвам на 22 април.

Преговарящите от гръцка страна разговарят с официални лица от МВФ и еврозоната от месеци, за да постигнат съгласие по мерките на икономии и попълване на бюджета, които да освободят оставащите траншове по третия гръцки спасителен пакет.

Позициите на еврозоната и МВФ изглежда също се сближават, като директорът на МВФ Кристин Лагард намекна, че може и да няма „подстрижка“ на гръцкия дълг – нещо, на което еврозоната така или иначе твърдо се противопоставя.

„Номиналната стойност на дълга няма нужда да бъде променяна. Вярваме, че в този момент са ни необходими силни мерки, които да увеличат доверието и мерки, насочени към дълга. Имаме нужда от двете, нека да калкулираме споразумението по устойчивостта на дълга, да видим какво ще е необходимо и до какво ще доведе то“, каза Кристин Лагард.