Оперативната печалба на Volvo спада с 3% през Q1

Приходите са надолу с 4,1% до 71,7 млрд. крони

15:51 | 22 април 2016
Автор: Investor.bg
Оперативната печалба на Volvo спада с 3% през Q1

Оперативната печалба на Volvo AB спадна с 3% на годишна база през първото тримесечие, след като по-слабият икономически растеж в САЩ накърни поръчките и доставките на камиони там, пише Bloomberg.

Печалбата преди лихви и данъци, към която не попадат и разходите за преструктуриране, намалява до 4,46 млрд. крони ($548 млн.) от 4,6 млрд. крони преди година, съобщава базираната в Гьотеборг компания. Средната оценка на осемте анкетирани от агенцията анализатори бе за печалба от $3,92 млрд, съобщава Investor.bg

Приходите са надолу с 4,1% до 71,7 млрд. крони.

Шведският концерн, който притежава бранда Mack Trucks в САЩ, през февруари представи планове да намали производството в Северна Америка и Бразилия през първото тримесечие след спад на поръчките в края на 2015.

„През последните тримесечия Volvo непрекъснато повтаряше, че вярва, че е по-добре подготвена от преди, за да се справи с дълго чаканото забавяне на търсенето на камиони в САЩ, като вярваме, че това е правилно“, коментират анализаторите в SEB AB Андрес Трап и Даниел Шмит. „Въпреки това смятаме, че толкова драматичен спад за Volvo е трудно преодолим, що се касае до рентабилността.“

Поръчките на камиони на компанията се свиха с 12%, като само в Северна Америка понижението е от 54%. В глобален план продажбите са надолу с 5 на сто, а тези в региона – с 33%.