Аржентина се завръща на дълговия пазар

В продължение на цели 17 години Аржентина бе изключена от международните финансови пазари

18:17 | 14 април 2016
Обновен: 20:17 | 14 април 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Diego Levy/Bloomberg
Снимка: Diego Levy/Bloomberg

В продължение на цели 17 години Аржентина бе изключена от международните финансови пазари, но сега страната отново може да поема кредити. 

Страната направи решителна стъпка към уреждането на дългогодишния дългов спор с американски хедж фондове, след като апелативен съд в САЩ отмени постановление, забраняващо на страната да плаща на държатели на нейни облигации и блокиращо достъпа ѝ до капиталовия пазар, предаде Investor.bg, цитирайки DPA. 

Така правителството в Буенос Айрес вече може да заема пари от международните пазари, за да уреди задълженията си към хедж фондове и да сложи край на 15-годишната правна битка.

Спорът касае дългови книжа, останали извън споразуменията на Аржентина с кредиторите ѝ след дефолта на страната през 2001. За разлика от останалите 93 % от кредиторите хедж фондове, свързани с нюйоркската компания NML Capital, отказаха да приемат споразумение и заведоха дела, настоявайки Аржентина да им изплати изцяло сумите, дължими по нейни облигации.

След разгорещена юридическа битка през февруари страните по спора договориха споразумение от $4,65 млрд., което е около 75% от първоначалната сума, припомня агенцията.

Споразумението с хедж фондовете предвижда Аржентина да плати задълженията си до края на четвъртък. Въпреки това според финансовия министър Алфонсо де Прат Гай срокът може да бъде удължен, като той спомена, че плащането може да бъде извършено до края на следващата седмица.

Сега Аржентина ще се възползва бързо от възможността за заемане на средства. Втората по големина икономика на Южна Америка ще поеме нови дългове за до $15 млрд., обяви финансовият министър. В началото на следващата седмица облигациите може да бъдат издадени, каза говорителка на финансовото министерство.

„Това е важна стъпка за нормализирането и за развитието, което Аржентина заслужи“, заяви Де Прат Гай. По думите му сега страната можело да започне да мисли отново за бъдещето си, да създава работни места и да предоставя на гражданите си благоденствие. Въпреки това голяма част от новите задължения ще се ползват за покриване на стари кредити.