Управляващата партия в Южна Корея изненадващо изгуби мнозинството си

Президентът изправен пред трудности

16:56 | 14 април 2016
Обновен: 17:01 | 14 април 2016
Сеул, Южна Корея. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Сеул, Южна Корея. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Управляващата партия в Южна Корея Saenuri изненадващо изгуби мнозинството си в парламента, въпреки че социологическите проучвания показваха обратното. Питър Пай от Bloomberg коментира резултатите.

Проучванията се оказаха напълно погрешни. Какво се случи?

Да, несъмнено. Беше голяма изненада. Сигурен съм, че много ще се говори през следващите няколко дни, или дори седмици. Управляващата партия влезе в тези избори с голяма инерция, като дори се говореше за постигането на супермнозинство – 180 места от 300, което щеше да позволи на властите да прокарат бързо на практика всеки закон, който искат, най-вече закони, които президентът подкрепя. Щеше да е възможно да се въведат много от законите по отношение на икономиката, които управляващите се опитваха да въведат от известно време. Това е голямо разочарование за президента. Ще видим как ще се справи с това в бъдеще.

Какво означава това за плановете за икономиката на президента Парк?

Проучванията казват, че на политически жаргон тя вече е куца патица, освен ако не успее да получи известна подкрепа от опозицията. Това се отнася за всичките ѝ реформи, в сферата на пазара на труда и т.н. На нея до голяма степен се гледа като на някой, който ще остане на президентския пост без да може да направи нищо. Ще ѝ бъде още по-трудно отколкото през последните година или две.

Да, много негативни изненади. Има ли други изненади?

Друга голяма изненада е, че имаше кандидат, отделил се от опозиционната партия, който беше един от потенциалните кандидати за изборите през 2012, когато трябваше да се изправи срещу Парк. Тогава той не се кандидатира за президент. В резултат на тези избори шансовете му се увеличиха и може би има добри шансове да спечели президентските избори през 2017.