Силната йена удря печалбите на японските компании

Коментар на Дейв Mаккомбс от Bloomberg

16:02 | 14 април 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg
Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Японската йена поевтинява днес, но нейното покачване в последно време се очаква да намери отражение в най-големия спад на корпоративните печалби, откакто Абе е избран за премиер. Дейв Mаккомбс разговаря с Енджи Лау в предаването First Up по Bloomberg TV. 

Дейв, слабите печалби могат ли да се окажат проблем за Абеномиката?

Това е една от най-лошите новини, които администрацията на Абе може да получи. Отслабващата йенa оказва натиск върху икономиката поне по три начина. Не става въпрос само за спада на цените на акции и корпоративните печалби. Става по-трудно за компаниите да увеличават капиталовите си разходи. Една от основните цели на Абеномиката беше да повиши доверието, така че компаниите да инвестират повече в Япония, да подкрепи създаването на работни места, с което и растежа на икономиката. В момента това не се случва, защото печалбите на компаниите биват ударени от по-силната йена. В същото време от тях се очаква да повишат заплатите, което създава допълнителен натиск. Видяхме компании като Fast Retailing. Те бяха показател за успеха на Абеномиката през 2013 и 2014. Техните печалби се повишаваха, те растяха бързо, говориха за повишаване на заплатите и увеличаване на инвестициите в страната. Но трябваше да намалят прогнозите си и сега говорят за съкращаване на разходите. Изглежда, че не планират голямо повишаване на заплатите. Всичко това намалява възможностите за борба с дефлацията. Силната йена създава предпоставки за дефлация. Става по-трудно за правителствата да избегнат дълговия капан. Всичко това рефлектира в голяма степен върху постигането на заложените цели на Абеномиката.

Предполага се, че ще бъде подкрепена от монетарните мерки. Връщайки се 18 месеца назад, когато Курода изненада с допълнителни стимули. Все още изглежда, че не водят до реални резултати. В този ред на мисли, как поскъпването на йената ще повлияе на представянето на компаниите?

Компаниите в Япония свикнаха с това. Както каза, ако върнем лентата назад, в периодите на поскъпване на йената, те отговаряха с доста консервативни прогнози. По принцип техните прогнози се базират върху очакванията за по-силна йена, отколкото са очакванията на икономистите. През следващите седмици големите компании ще публикуват отчетите си. Очакваме да видим много консервативни прогнози за текущата фискална година. Това вероятно означава, че прогнозите на анализаторите няма да се оправдаят в много от тези случаи. Вероятно ще рефлектира в понижаване на цените на акциите, но също така може да позволи на компаниите да надхвърлят собствените си цели на фона на продължаващото поскъпване на йената.