Безработицата в Австралия на най-ниско ниво от 2013

26 100 нови работни места в австралийската икономика

15:46 | 14 април 2016
Обновен: 15:47 | 14 април 2016
Сградата на Австралийската централна банка (RBA) в Сидни. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg
Сградата на Австралийската централна банка (RBA) в Сидни. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Австралия изненада със силни данни от пазара на труда за месец март 2013. Дали обаче прочитът на данните е едностранен и изцяло положителен, или има и поводи за притеснение? Пол Алън от Bloomberg коментира данните:

Това е най-добрият прочит на данните за пазара на труда в Австралия от септември 2013 насам. 26 100 нови работни места са създадени през март, което е по-добре от очакваните от анализаторите 17 хил. нови работни места. Има въпроси по отношение на качеството на тези работни места. 8 800 работни места на пълна заетост бяха загубени за същия период, докато 34 900 работни позиции на половин работен ден бяха създадени. Това не е точно търсеният прочит на данните. Процентът на участие на населението в работната сила остава на същото ниво от 64,9%. Имаше сериозен спад в него през февруари, който помогна за подобряването на данните през този месец.

Обичайните въпроси за надеждността на тези нови раобтни места остават. Без значение от всичко това може да сте сигурни, че министърът на труда веднага ще излезе пред медиите, отдавайки ги на работата си. За да бъдем честни, някои статистически данни са на тяхна страна. Ръста на БВП на Австралия изглежда добре, достигайки 3%. Секторите на строителството, услугите, туризма и образованието всички се представят доста добре в Австралия в момента, подпомагани от по-слабия долар. Въпреки това доларът скочи леко след излизането на данните, след това изтри голяма част от тези печалби, може би в резултат на това, че пазарът си мисли, че вероятността за понижение на лихвите от страна на Австралийската централна банка са се увеличили малко благодарение на тези окуражаващи данни.