ЕК: Италия спечели най-много от гъвкавите правила

Интервю с Юрки Катайнен, заместник-председател на ЕК

16:07 | 11 април 2016
Обновен: 16:09 | 11 април 2016
Юрки Катайнен, заместник-председател на ЕК. Снимка: Bloomberg
Юрки Катайнен, заместник-председател на ЕК. Снимка: Bloomberg

Италия е страната, спечелила повече от която и да е друга европейска страна от гъвкавите правила в Пакта за стабилност и растеж. Всъщност ние създадохме солиден и здрав начин, който да подкрепи стабилността и растежа, предоставяйки повече гъвкавост за всички страни членки. Италия обаче е страната, спечелила най-много от тази гъвкава интерпретация. Това каза заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен в интервю за Bloomberg.

ЕК ще направи преглед на данните от Италия и италианската икономика много внимателно щом италианското правителство изпрати предложенията си до средата на април. През
май ще представим позицията си. Гъвкавостта е временна мярка, която да помогне на страните членки да се справят с най-трудната част, с най-трудната ситуация. Затова гъвкавостта не може да бъде прилагана отново и отново в продължение на много години, каза Катайнен.

Целта ни е да вдигнем нивото на инвестициите до около 350 млрд. през следващите 3 години. Това е само една трета от необходимото. Ако сравните инвестициите днес със средните в исторически план, ще видите, че изоставаме с около 300-400 млрд. годишно. Европейският фонд за стратегически инвестиции (EFSI) ще помогне за увеличаването на инвестициите в рамките на една трета от необходимите. След това обаче може би още по-важно от EFSI е друга част от инвестиционния план, а именно задълбочаването на интеграцията на общия пазар. Имаме проект за единен дигитален пазар, ще хармонизираме регулацията в енергийния сектор, както и на капиталовите пазари, завърши заместник-председателят на ЕК.