Жените променят висшия мениджмънт към по-добро

Връзката между борбата с климатичните промени и равенството между половете във висшия мениджмънт

16:09 | 11 април 2016
Автор: Кирил Петков
Хелена Мориси, главен изпълнителен директор на  Newton Investment Management. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Хелена Мориси, главен изпълнителен директор на Newton Investment Management. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Коментар на Хелена Мориси, главен изпълнителен директор на Newton Investment Management, за значението на жените във висшия мениджмънт. Как жените променят приоритизирането на задачите в борда на директорите. Интервю на Манус Крани в предаването Countdown на Bloomberg TV.

 

Вие сте пламенен защитник на разнообразието и промяната на общите правила за навлизане на повече жени във висшия мениджмънт. Много хора казват, че това би било полезен ход. Жените във висшия мениджмънт са около 30%. Разкажете ни повече за каузата, към която сте се насочили в момента. Събирате във фокуса на дейността си борбата с климатичните промени и равенството между половете. Как точно се случва това?

Кристияна Фигроус, която говори по време на климатичната конференция в Париж миналия декември обобщи, че в глобален мащаб само 2% от висшия мениджмънт е в ръцете на жени. Ние с нея сме домакини на семинар в Лондон и обръщаме внимание на факта, че когато жените са ангажирани в борда на управлението, разговорите се променят. Не са просто старите теми, дискутирани от няколко нови гласа и лица, а действително самото женско присъствие променя приоритетите на задачите, които борда разглежда. Очевидно целта е да се гледа към повече действия, насочени към неутрализиране на промяната на климата. Надеждата ни е, че от тук насетне ще имаме повече действия, насочени към обединението на тези два проблема. Използването на жените, може би звучи утилитарно, но самото им присъствие, увеличаването на броя на жените в управленския състав, променя качеството на работа и проблемите, които се дискутират.

 

Много често срещано е твърдението, че присъствието на жени в управленските екипи променя динамиката на разговорите. Но съществува и аргументът, че стъпваме на принципите на Маккарти, които отхвърлят дискриминацията. Наследяваме и принципите на католицизма и протестанството... Но до каква степен проблемът се корени във възприемането на реалността? Дали спънката е липсата на квалифицирани жени? Това е въпросът. Мъжете считат, че съществува недостиг на жени, а жените не са съгласни. Жените трудно казват „да“, принципно... Но какво е Вашето мнение по въпроса? Вие сте изпълнителен директор. Срещате ли трудности, когато търсите нов талант, който да се присъедини към Вашия борд на директорите?

Мисля, че има много талантливи жени, от които може да се избира. Очевидно трябва да се работи по източника, по ковачницата на кадрите. Никога не съм харесвала този израз, защото звучи така, сякаш очакваме жените да се появят, като продукт на някакво производство. Простичко казано, трябва да имаме жени, които да се развиват в кариерата. Да бъдат повишавани в корпоративната стълбица, да придобиват все повече управленски качества, за да могат да станат част от висшия мениджмънт и да оказват влияние върху развитието на бизнеса. Мога да кажа, че когато бизнесът се обърне към компания за подбор на кадри и каже, че е отворен към половото разнообразие в компанията си, тогава винаги, като по магия, се появява и точната жена – кандидат. Много от тези отговори, че няма достатъчно добри жени-кандидати, са просто извинения. На семинара ни гостува председателят на Glencore - Тони Хейуърд. Glencore назначи съвсем наскоро жена в своя борд на директорите. Компанията има само 8 директора и един от тях е жена. Мисля, и знам, че те имаха доста затруднения в намирането на опитна и ерудирана кандидатка за тази позиция. Ще бъде интересно какво ще сподели Хейуърд.