Един бъдещ лидер не бива да се щади

Надя Кантарева- Барух, директор на Национално издателство "Аз Буки"

00:00 | 11 април 2016
Обновен: 11:02 | 11 април 2016
Автор: Иван Николов
Надя Кантарева- Барух, директор на Национално издателство Аз Буки. Снимка: Изд. Аз Буки
Надя Кантарева- Барух, директор на Национално издателство Аз Буки. Снимка: Изд. Аз Буки

Надя Кантарева- Барух, директор на Национално издателство "Аз Буки" отговаря на въпросите на Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR в навечерието на Международната конференция Образование и бизнес-Бъдещите лидери на 11 май 2016 в София.

Издателство за образование и наука "Аз Буки" издава вестник "Аз Буки" и девет научно-методически списания с над 50-годишна история.

 

Как да намерим бъдещите лидери?

- Ще ги намерим, ако наистина искаме да ги намерим. И не на второ място, да не се страхуваме, че с намирането на утрешния лидер си създаваме сигурен конкурент.

 

Каква подготовка трябва да притежава бъдещият лидер?

- Има достатъчно програми, академични центрове и училища за изграждане на такива умения. Безспорно, този бъдещ лидер трябва да има и професионални умения и специфични познания на екипа, в който е.

 

С какви средства и инструменти трябва да разполага един млад човек, за да се изгради като лидер?

- Едва ли има някакви специални средства и инструменти, които да му сложат „третото око“, което да го открои като лидер. Трябва сам да изгради доверието на колегите си. И в същото време – всичко е инструмент: амбицията, компетентността, лоялността. Инструмент е и отворената врата – в буквалния и в преносния смисъл на думата.

 

Имате ли нужда от бъдещи лидери и как и къде ги намирате?

- Ако нямаш нужда – тогава накъде си тръгнал? Ако търсиш – няма нужда да е далеч и дълго.

 

Формирате ли собствените си бъдещи лидери?

- Няма кой друг да ти свърши работата. Такъв е отговорът. Ако искаш добър екип, то фирмата трябва да си поеме кръста за това.

 

Каква е програмата ви?

- Ако въпросът ви е свързан със специфична програма – такива има достатъчно, подготвени от специалисти. Могат лесно да се адаптират. По-скоро насочваме вниманието си към това колегите – включително и новопостъпилите, да бъдат ангажирани в тези програми.

 

Кои са каузите, които според вас бъдещите лидери трябва да защитават?

- Да формират екип от съмишленици, да формулират ясна цел и тя да се превърне в цел на този екип. Да създадат сплотеност около идеята. Лидер (англ. lead) е водачът. Но преди да застане пред екипа си, ако перефразираме думи от Уинстън Чърчил, без корени нищо няма да постигне. В нашия случай корените са именно съмишлениците, екипът, целта.

 

Тревожите ли се от липса на бъдещи лидери в организацията си?

- По-скоро обратното. Когато виждаме как не само млади, а и колеги, които досега са стояли в сянка, се развиват пред нас и показват потенциал, ни се иска да дадем възможност на всеки един от екипа да се „отвори“ и покаже заложбите си.

 

Какъв съвет ще дадете на бъдещите лидери?

- Не се щадете!

Вижте още снимки от събитието и линкове към презентациите на лекторите.