Кибервойната срещу тероризма

Има данни, че ИДИЛ вече иска дарения чрез биткойн

15:46 | 2 април 2016
Автор: Кирил Петков
Президентът на САЩ пред конференцията за ядрена сигурност във Вашингтон, САЩ. 1 април 2016. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Президентът на САЩ пред конференцията за ядрена сигурност във Вашингтон, САЩ. 1 април 2016. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Светът днес се изправя пред нов вид предизвикателства, непознати за предишните поколения. В никоя друга област този факт не звучи толкова болезнено, колкото в борбата с тероризма. Експерти предупреждават, че Западният свят ще трябва да се изправи лице в лице с нова заплаха - кибервойната с всичките й милиони проявления. 

Пренасяйки битката в киберпространството, ИДИЛ ще спечели много от предимствата на асиметричната война – освен ако САЩ не се организират, за да противодействат на усилията на групировката, коментират политическият консултант за RAND Колин Кларк и старши инженерът за RAND Айзък Порше за project-syndicate.org, пише Investor.bg

Границите за навлизане в кибервойната са забележително ниски, дори за недържавните актьори. Дори ако ИДИЛ в момента няма възможност да осъществи кибератаки, малко вероятно е да срещне трудности при набирането на последователи с нужната експертиза. В миналото други терористични и бунтовнически организации, включително ал-Кайда, са постигали това. Те се насочват към кибернаемници, последователи и експерти на свободна практика, ако цената си заслужава.

Експертите предупреждават, че ИДИЛ може да удари незащитена инфраструктура или частни резиденции. Стотици хиляди индустриални и търговски системи за контрол, включително бързо разрастващия се "интернет на нещата", създават все по-широки пролуки в ежедневния живот, уязвими към пробив. Още по-тревожно е предупреждението от Nuclear Threat Initiative, неправителствена организация, отдадена на заздравяване на глобалната сигурност, че много публични и военни ядрени съоръжения са неадекватно защитени срещу кибератаки.

В края на миналата година изследователи на компютърната и мрежовата сигурност разкриха неособено изненадващите данни, че ИДИЛ е активен в т. нар. dark web (тъмен интернет).

Тези уебсайтове, които са невидими за търсачките и са достъпни само през специализиран софтуер, често са убежища за хора, участващи в детска порнография, наркотици или други незаконни сфери, включително устройства за хакване и зловреден софтуер. Това развитие бе първият признак, че ИДИЛ активно търси начини да разгърне киберспособности, от които да се възползва, дори ако изгуби позициите си на земя.

Засега терористите изостават зад останалите си колеги престъпници във възприемането на виртуални валути, като биткойн. Но това може да се промени, ако западните страни успеят да спрат сегашните източници на финансиране на ИДИЛ, включително контрабанда на петрол и изнудвания.

И наистина, има данни, че ИДИЛ вече иска дарения чрез биткойн.

Групата използва тъмната част на интернет пространството, за да търси привърженици и да разпространява пропагандата си до надъханите джихадисти. За симпатизантите онлайн тласък понякога може да бъде достатъчен, за да предизвика жестоки действия. Това важи особено много за лица, които вече са радикализирани, например двойката, която откри огън в Сан Бернардино, Калифорния, през декември.

Може би най-тревожното от оперативна перспектива е възможността ИДИЛ да използва тъмния интернет, за да координира с оперативни лица осъществяването на огромна атака в Европа или САЩ. Терористите винаги търсят начин да бъдат стъпка пред западните полицейски и разузнавателни агенции.

Така че може да се очаква ИДИЛ да потърси софтуер, който криптира IP адреса на даден потребител и да пренасочва интернет трафика чрез серия от анонимни сървъри.

Със сигурност набегът на ИДИЛ в киберпространството създава възможности за западните полицейски и разузнавателни служби да извършват наблюдение, ако развият капацитета за това. Точно както ИДИЛ се оказа далеч не толкова всемогъщ на физическото бойно поле, той може да бъде победен и в киберпространството.

За да се бори ефективно в това неограничено пространство обаче, САЩ ще трябва да работят в тясно сътрудничество с международните си партньори. Има няколко стъпки обаче, които може да предприемат и сами.

Наскоро министърът на отбраната Аштън Картър призова военното киберподразделение в САЩ да „засили“ борбата срещу ИДИЛ. САЩ обаче трябва да бъдат още по-разумни и да привлекат в битката и доброволци от обществото.

Когато става дума за кибератаки, числата имат значение. Други страни, като Иран, Китай и Северна Корея, вече могат да се похвалят с огромни киберармии от по десетки хиляди привърженици, които могат да наблюдават, следят и предотвратяват атаки срещу страната.

В САЩ групата Michigan Cyber Civilian Corps се самоорганизира, за да отговори на кибератаки. Пресъздаването на тази програма – описвана като нещо средно между „доброволческа пожарна и национална гвардия“, на национално ниво може да засили възможностите на САЩ. Министерството за национална сигурност вече обмисля създаването на „киберезерв“ от компютърни експерти. Доклад на Booz Allen Hamilton, технологична фирма по сигурността, предлага подобни усилия, за да има повече кибербойци в САЩ в случай на атака.

За да надделеят ИДИЛ, САЩ и кибервойниците им ще трябва да могат да реагират бързо, докато в същото време се водят от една обща стратегия. Противопоставянето на ИДИЛ онлайн ще се нуждае от постоянно адаптиращ се отговор. А за да се случи това, ще е нужна и човешка сила.