Руската икономика се сви с по-малко от очакваното

Икономическият спад през Q4 достига 3,8%

16:47 | 1 април 2016
Обновен: 16:48 | 1 април 2016
Руската централна банка. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Руската централна банка. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската икономика се сви с по-малко от очакваното през последното тримесечие на миналата година, използвайки плаващ валутен курс, за да се справи с поевтиняването на петрола.

БВП на страната се е свил с 3,8% спрямо прогнозираните 3,9%, показва официалната статистика, ревизираният икономически спад за третото тримесечие на 2015 достига 3,7%. За цялата 2015 руската икономика се е свила с 3,7%.

Руската икономика влезе в първата си рецесия от 2009 насам през миналата година, потискана от поевтиняването на петрола и санкциите, наложени срещу страната.

„Има доказателства, че икономиката преминава през продължително настройване към „новото нормално състояние на нещата“: ниската цена на петрола, свободно плаваща рубла и геополитическа несигурност, подхранвана от санцкиите“, каза Владимир Миклашевски, стратег в Bank A/S в Хелзинки.

Спадът в БВП „постепенно се оттласква от дъното“, каза руският икономически министър Алексей Улякаев.

Руската рубла е третата най-добре представяща се валута в световен мащаб спрямо долара от началото на годината, като отбелязва ръст от 10,86%. Пред нея по поскъпване са бразилският реал и малайзийският рингит.