Ще предприеме ли BoJ нови облекчения?

Хиромичи Ширакава, главен икономист на Credit Suisse за Япония

16:34 | 1 април 2016
Автор: Investor.bg
Хиромичи Ширакава, главен икономист на Credit Suisse за Япония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Хиромичи Ширакава, главен икономист на Credit Suisse за Япония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Хиромиши Ширакава, главен икономист на Credit Suisse за Япония, коментира отрицателните лихвени проценти, евентуалното повишаване на данъка върху продажбите и перспективата пред японската йена. Той разговаря с Ивон Ман в предаването Asia Edge по Bloomberg TV.

Какви са Вашите очаквания по отношение на отрицателните лихви? Казвате, че ЯЦБ ще понижи още повече лихвените проценти, така че вероятно няма да спре с тази политика?

Склонен съм да мисля, че ЯЦБ вероятно ще понижи отрицателните лихви до още по-негативни стойности от порядъка на поне -0,5% или -1%. Знаем, че тази политика води до понижаване на рентабилността на банките и банковият сектор e изправен пред голямо съкращаване на лихвените проценти. Въпреки това гуверньорът на централната банка Курода изглежда, че се готови да намали лихвените проценти главно заради отражението, което има това върху БВП. Според него тази стъпка води до позитивни ефекти върху жилищния пазар и пaзара на недвижими имоти.

Говорим за отрицателните лихви от дълго време и за ефектите в посока понижаване на доходността по японските държавни облигации. Но какво ще кажете от гледна точка на стимулирането на растежа и инфлацията в реалната икономика. Виждаме ли вече тези ефекти?

ЯЦБ въведе отрицателните лихви в края на януари и прилага тази политика от средата на февруари. Така че оттогава е изминал само месец и половина. Ние сме склонни да мислим, че ефектите върху БВП няма да се материализират до лятото на 2016. Въпросът е, че отрицателните лихви представляват мощна мярка от гледна точка на облагането на спестяванията или склоността на потребителите да депозират средствата си. В крайна сметка, това ще стимулира потреблението на домакинствата, но ще отнеме време.

Ще отнеме известно време... разбрахме също така от изявлението на Курода тази седмица, не Курода, всъщност, исках да кажа Абе. Той заяви, че ще задвижи плана за повишаване на данъка върху продажбите през април 2017. Базирайки се на ваши изследвания, Вие смятате, че те могат да пристъпят към повишение и това ще генерира икономически растеж?

Повишаването на ДДС е трудна задача, защото всяко повишаване на ставката води до забавяне на потреблението година по-късно. В същото време обаче, ако отложат дискусията за намаляването на пенсионните и здравните разходи, това ще навреди на икономиката. Ние не смятаме, че отлагането на повишаването на данъка върху продажбите ще подпомогне икономиката. Според нас това, което е важно е поддържането на йената слаба чрез количествени облекчения повече отколкото чрез предприемането на фискални стимули или просто чрез отлагане повишаването на ДДС.