Спад на приходите от търговия очакват големите инвестиционни банки

Забавящият се растеж на Китай и упорито ниските цени на петрола са сред причините

12:07 | 31 март 2016
Обновен: 21:22 | 31 март 2016
Автор: Севделина Илиева
Morgan Stanley, Ню Йорк. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News.
Morgan Stanley, Ню Йорк. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News.

Глобалните инвестиционни банки ще отчетат спадове от до 56% в търговската си дейност през първите три месеца на годината, смятат анализатори. Това засилва страховете от нови съкращения на служители и по-ниски дивиденти за акционерите.

Свиващите се инвестиционни банки на Европа носят изцяло бремето на трудната среда през 2016 г. по отношение на купуването и продаването на активи като облигации, акции и суровини от името на клиенти, коментира Financial Times.

Техните тревоги се подчертават от признанието на Credit Suisse от миналата седмица, че приходите от търговия са се понижили с 40-45% за периода.

Не само че много европейски банки се преструктурират и се опитват да продават активи на пазар, отчитащ спад, но те имат и по-малка експозиция към американския, който се представя по-добре от тези в Европа и Азия.

Най-големите банки на Wall Street обаче също са засегнати, като анализаторите очакват спад на приходите от търговия за първото тримесечие от до 48% за Goldman Sachs и 56% за Morgan Stanley, пише Investor.bg. Забавящият се растеж на Китай, упорито ниските цени на петрола и отслабващите надежди за повишаване на лихвените проценти в САЩ натежават сериозно върху активността на клиентите и представянето на пазара.

Трудното първо тримесечие показва продължаващите предизвикателства пред инвестиционните банки, които се опитват да създадат устойчива рентабилност сега, когато следкризисните реформи са ограничили възможностите и повишили разходите.

Джон Пийс, банков анализатор в Nomura, казва, че сривът в търговията ще има практически последици за европейските банки, които все още трябва да трупат капитал, за да задоволят новите регулации. „По-слабата печалба от търговия ще отложи завръщането на нормализирани парични дивиденти за по-слабите банки и ще ограничи абсолютните плащания на дивиденти за по-силните“, каза той.

Хю ван Стеенис, базиран в Лондон банков анализатор на Morgan Stanley, казва, че на инвестиционните банки ще им трябват над три години, за да „премахнат структурно разходи и капитал“ и да се справят с новите пазарни реалности.

Банките вече са започнали с ограниченията. Credit Suisse обяви съкращаването на още 2 хил. работни места в подразделението си за пазари след тежко първо тримесечие, а Morgan Stanley съобщи в края на миналата година, че ще съкрати 1200 позиции в подразделението за фиксирана доходност и в бек офис обслужването.

В Европа седем анализатори, анкетирани от Financial Times, предвиждат, че четирите най-големи инвестиционни банки – Credit Suisse, Deutsche Bank, UBS и Barclays, ще отчетат среден спад от около 25% в приходите от търговия за първото тримесечие на годината.

Кинер Лакхами, анализатор в Deutsche, казва, че европейските банки са ударени от „перфектната буря“ вследствие на опасенията около Китай, енергията и глобалния растеж. „Сред бизнеса с продажби и търговия очакваме най-пострадал да е „ръководният“ бизнес, т.е. деривати върху капиталови инструменти“, добавя той. „Разходите за излизане от неключови позиции вероятно също са се вдигнали устойчиво, тъй като купувачите търсят по-високи премии за ликвидност“.

Приходите от търговия са особено важни за европейските групи, тъй като те формират около три четвърти от приходите от „инвестиционното им банкиране“. Категорията включва още таксуване на клиенти за консултации при вписване на фондовия пазар, повишаване на дълга и сливания и придобивания.

Очаква се Credit Suisse да се представи най-зле, като анализаторите предвиждат среден спад от 34% на приходите от търговия за първото тримесечие. Това сочат оценки, събрани преди миналата седмица банката да заяви, че реалните цифри може да са дори по-лоши.

Европейските анализатори официално очакват UBS да отчете спад на приходите от търговия от 26%, Deutsche – от 24%, а Barclays – от 13%. Някои обаче предупреждават, че прогнозите са били изготвени преди седмици и не взимат предвид последните лоши новини.

Годишният спад на UBS се засилва от изключително силното първо тримесечие за 2015 г., когато решението на швейцарската централна банка да спре обвързването на валутата с еврото доведе до ръст на търговия. Бизнесът с търговия на Deutsche бе силно засегнат от скок на разходите за застраховка срещу дефолт на самата банка, което накара някои клиенти да се пренасочат към услугите на конкуренти.

Credit Suisse пък търпи загуби от продажбата на неликвидни позиции, които са станали известни на висшия мениджмънт едва в края на миналата година.

Очаква се Barclays да бъде сравнително печеливша. Главният изпълнителен директор Джес Стейли заяви по-рано този месец обаче, че инвестиционното банкиране вероятно ще отчете по-малко приходи през първото тримесечие на 2016 г. спрямо предишната година.

На Wall Street се очаква четирите водещи инвестиционни банки – Goldman, Morgan Stanley, Citigroup и Bank of America, да отбележат спад на приходите от търговия средно с почти 25%, твърдят шест анализатори, анкетирани от FT.

„Приходите от търговия на Morgan Stanley може да са със спад от 35%, дори 40% на годишна база“, казва Пол Гълбърг, анализатор в Portales Partners.

През последните години американските банки успяват да компенсират слабите си търговски резултати със силни приходи от „инвестиционно банкиране“, например такси за консултантска дейност и отписване при придобивания, вписвания и привличане на средства. Пазарите обаче са по-тихи това тримесечие. В резултат на това банковите мениджъри не крият мрачното си настроение, като някои предупредиха на инвеститорски конференции да очакват лоши новини.

Джон Герспах, главен финансов директор на Citi, предупреди за спад от 15% на приходите от търговия и от 25% на инвестиционното банкиране за първото тримесечие. JPMorgan съобщи през февруари, че таксите от инвестиционното банкиране са се понижили с 25% на годишна база. А същия месец Morgan Stanley предупреди за „изключително тих“ календар при емитирането на дълг и привличането на капитал през първия месец и първата половина на годината.