БВП на Турция с ръст от 5,7% през четвъртото тримесечие

Турската икономика бележи най-бързия си темп на растеж от над 4 години

19:23 | 31 март 2016
Автор: Investor.bg
Турски лири. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg
Турски лири. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Турската икономика се е разширила с най-бързия си темп от над 4 години през четвъртото тримесечие, след като търсенето от страна на домакинствата е останало силно, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 5,7% в периода между октомври и декември спрямо ръст от 3,9% за предишното тримесечие, отчете държавната статистическа служба в четвъртък. Медианната оценка на 11 анализатори, анкетирани от Bloomberg, бе за ръст от 5%. Сезонно коригираното производство също е нараснало с 0,7% спрямо предишното тримесечие, пише Investor.bg

Търсенето от страна на домакинствата, което формира около две трети от турската икономика, се е увеличило с 4,7% спрямо ръста от 3,6% през предишните три месеца, заяви още статистическата служба.

Несигурността около бъдещето на икономиката след парламентарните избори миналата година може би са насърчили потреблението, което остава основната движеща сила на икономиката за цялата 2015, заяви Мохаммет Меркан, главен икономист на ING Bank в Истанбул.

„Домакинствата вероятно са продължили да са двигател на растежа през четвъртото тримесечие, подобно на предишните три тримесечия на годината“, каза Меркан по телефона в четвъртък.

Размерът на икономиката на Турция при сегашни цени е бил $720 млрд. през 2015, каза още статистическата служба. На тримесечна база растежът е бил най-високият от разширяването на икономиката с 8,7% през третото тримесечие на 2011.