20 хил. лв. субсидии за администрациите за закупуването на електромобил

Срокът за кандидатстване е до 30 май тази година

18:42 | 31 март 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Общините и структурите на държавната администрация могат да получат по 20 хил. лева субсидии за закупуването на електромобил, или по 10 хил. лева, ако решат да купят хибриден автомобил. Това става по откритата днес първа национална програма за закупуване на екологично чисти електрически и хибридни превозни средства, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева.

Програмата се управлява от Националния доверителен екофонд (НДЕФ), в който постъпват средства от продажбата на емисионни квоти, съобщава Investor.bg.

Според заложеното в държавния бюджет тази година Фондът разполага с ресурс от 15 млн. лева. От тях 14 млн. лева са предназначени за енергийна ефективност на публични сгради, а 1 млн. лева - за електромобили. 

Пилотната програма за електромобилите е насочена към централната администрация и регионалните й подразделения, както и към общините. Целта е по опростен механизъм да се предоставя частично субсидиране при купуването на електрически или хибридни коли.

Всяка администрация може да кандидатства за частично финансиране за купуването на не повече от три превозни средства, включително микробуси, поясни Ивелина Василева.

Схемата за кандидатстване е опростена и може да се види на сайта на НДЕФ, а срокът е до 30 май тази година. След това на конкурентен принцип ще бъдат оценени предложенията и ще се отпусне финансирането.

Министърът отбеляза, че това е първата схема, която въвежда принципа за "зелени обществени поръчки", и действа съгласно новия Закон за обществените поръчки (ЗОП). В много държави вече се прилагат подобни схеми, добави тя.

Годишните разходи за гориво при пробег от 20 000 км на конвенционалните автомобили са средно 3150 лева, а за електромобилите - 720 лева, сравни министърът. Отделно електромобилите не генерират никакви вредни емисии.

По думите й електромобилите са около шест пъти по-икономични в дългосрочен план от конвенционалните.

МОСВ предприе инициатива да намали екотаксите, които се плащат при купуването на електромобили и хибридни превозни средства, спрямо конвенционалните автомобили, припомни Василева.

Екотаксата за електромобили е по-ниска с 30 на сто, а за хибридни - с 15 на сто. Те могат да паркират безплатно в сините и зелените зони в централната част на големите градове.

Министърът информира, че през тази година средствата за енергийна ефективност на НДЕФ ще бъдат насочени към 94 обекта, сред които училища, детски градини, читалища, спортни зали, общински сгради.

Годишните спестявания на обектите, санирани през миналата година със средства на НДЕФ, са почти 5 млн. лева - от по-ниски сметки за ток и парно.