Рекорден старт за пазара на имоти в Дубай

Обемът на продажбите вече надвишава 12,8 млн. паунда

18:18 | 31 март 2016
Автор: Севделина Илиева
Дубай, ОАЕ. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Дубай, ОАЕ. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

След като пазарът на имоти в Дубай се стабилизира през 2015 г., емирството се радва на рекорден старт на тази година, пише онлайн порталът themovechannel.com. Обемът на продажбите вече надвишава 12,8 млн. паунда от началото до момента, като се позовава на строителния регулатор на емирството.

Данните показват, че настроението на пазара на имоти в Дубай се подобрява, след като през миналата година цените се понижиха с около 10 на сто на годишна база, а продажбите значително се забавиха, пише Investor.bg.

Доверието постепенно се повишава и купувачите с интерес към емирството бързат да осъществят сделки при все още по-ниските пазарни цени, коментира Самир Лакхани, управляващ директор на консултантската компания Global Capital Partners.

Какъв точно е характерът на този обрат – дали временен, или постоянен, това предстои да се изясни, допълва Лакхани. Той подчертава обаче, че пазарът ясно демонстрира, че е достигнал дъното.

Експерти посочват, че за продавачите, които вече са обявили имотите си за продажба, е трудно да променят цената, защото достигнатите равнища се възприемат добре от пазара. На практика корекцията е занижила цените до нивата отпреди Дубай да спечели домакинството на световното изложение Експо 2020.

Изложението се счита за крайъгълния камък за пазара на емирството, тъй като покрай домакинството пазарът на имоти в Дубай получи значителен тласък. Консултантската компания KPMG очаква, че пазарът ще започне да се възстановява от следващата година, когато реално ще стартира по-големият обем от работата покрай изложението. Заради очаквания ръст на работните места покрай подготовката за изложението се очаква и ръст на търсенето на жилищния пазар, което може да подкрепи и цените, посочват експертите.