Дефлацията в еврозоната продължава

Енергийният сектор тегли инфлацията надолу

15:00 | 31 март 2016
Обновен: 15:03 | 31 март 2016
Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg
Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Инфлацията в еврозоната остава на негативна територия вече втори пореден месец през март,  т.е. налице е дефлация втори пореден месец. Спадът в ценовото равнище през март достига -0,1% на годишна база, спрямо -0,2%, регистрирани през март. Прочитът на данните отговаря на прогнозите на анализаторите, като водещ по поскъпване е секторът на услугите с 1,3% ръст на цените, а най-поевтиняващи са стоките в енергийния сектор -8,7%, показват данни на Евростат.

Движението на базисната и водещата инфлация в еврозоната от 2013 насам:

Базисната инфлация от своя страна, която изключва движенията в цените на храните и енергията, бележи ръст от 1% спрямо 0,8% през февруари.

Данните излизат ден преди ЕЦБ официално да стартира допълнителните изкупувания на облигации на стойност 20 млрд. евро месечно, които обеща на 10 март.

Инфлацията в еврозоната не се е приближавала до целта на ЕЦБ от 2% от 2013 насам, а скромното икономическо възстановяване не е достатъчно, за да я задвижи.

От началото на 2015 насам еврозоната вече трети път влиза на територията на дефлацията, като това се случи през първото тримесечие на миналата година, през септември миналата година и през февруари и март тази година.

„Виждаме как енергийният сектор поставя много сериозен натиск върху инфлацията. Паричната политика не може да свърши цялата работа, но в краткосрочен план това е единствената възможност. Така стоят нещата засега и вероятно как ще стоят ако нов шок удари икономиката през следващите месеци“, каза Марко Вали, главен икономист за еврозоната в UniCredit в Милано.

„Данните показват, че тенденцията при базисната инфлация остава на същото ниво, така че поне тя не се движи в посока дефлация“, каза Берт Колийн, икономист в ING в Амстердам.

Във втората по големина икономика в еврозоната – френската – инфлацията обаче надхвърли леко очакванията, достигайки 0,7% през март на месечна база спрямо очакваните 0,5% и спрямо 0,3%, достигнати през февруари.

Инфлацията в Испания достига -0,8% спрямо очакваните -0,6% на годишна база, като същият темп на дефлация беше достигнат и през февруари.

В Италия дефлацията също продължава да е налице, като индексът на потребителските цени бележи спад на годишна база от -0,2% през февруари.

Инфлацията в най-голямата европейска икономика Германия расте с 0,3% на годишна база през март.