Carlsberg с нова стратегия за подобряване на възвръщаемостта на капитала

Датската компания планира да плати и по-голяма печалба под формата на дивиденти

17:41 | 16 март 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Freya Ingrid Morales/Bloomberg
Снимка: Freya Ingrid Morales/Bloomberg

Carlsberg ще продължи дейността си в Русия въпреки проблемите там. Освен това датската пивоварна компания се ангажира с подобряване на възвращаемостта на капитала в съответствие със стратегия, въведена от новия главен изпълнителен директор, предаде Investor.bg.

Холандецът Кеес'т Харт бе назначен миналото лято, за да сложи край на застоя, в който се намира четвъртата най-голяма пивоварна компания в света, откакто придоби най-големия руски бранд бира Baltika през 2008.

Въпреки по-стриктните ограничения на алкохола и слабата икономика в Русия датската компания потвърди ангажимента си към руския пазар.

„Русия остава важен пазар и разбираме какво е нужно, за да успеем“, заяви Carlsberg в сряда.

Съгласно новата си стратегия Carlsberg заяви, че последователно ще подобри възвращаемостта на инвестирания капитал, постигайки по-добра печалба и намалявайки инвестирания капитал.

Carlsberg обаче не съобщи каква възвращаемост очаква, което разочарова някои анализатори.

„Няма реални финансови цели. Надявах се на конкретни цели по възвращаемостта на инвестирания капитал, но не представиха такива“, каза анализаторът на Nykredit Рики Расмусен.

Carlsberg отчете възвращаемост на инвестирания капитал от 8,1% за 2015. Тази цифра изключва големи отписвания, направени от Харт.

SABMiller, последната от големите четири компании в сектора, има възвращаемост на капитала от 9% за финансовата година до края на март 2015.

Датската компания планира да плати и по-голяма печалба под формата на дивиденти, съобщава Bloomberg.

Carlsberg ще разпредели 50% от годишната си нетна печалба на инвеститорите, което надвишава сегашното съотношение от 31%.

Компанията заяви още, че ще търси начин да запази нивото на дълга, така че да не е повече от два пъти по-голям спрямо печалбата преди лихвите, данъците, обезценяването и амортизацията, като ще разпредели излишните средства чрез обратни изкупувания и извънредни дивиденти.