Постижими ли са целите в 5-годишния план на Китай?

Коментар на Хералд Ван Дер Линде, директор на HSBC за Азия и Тихия океан

17:01 | 16 март 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Хералд Ван Дер Линде, директор на HSBC за Азия и Тихия океан, коментира срещата на Конгреса на народната партия в Китай и доколко поставените цели са постижими. Той разговаря с Дейвид Инглес, Хайди Лун, Ивон Ман и Ришаад Саламат в предаването "Asia Edge" по Bloomberg TV. 

Нека да поговорим за срещата на Конгреса на народната партия в Китай (NPC) и речта на премиера. Изглежда, че нямаше изненади. Как ще коментирате това?

Според мен те имат план и се придържат към него в последните няколко месеца. Не виждам някакви големи изненади. По-скоро се усеща увереност сред правителствените лидери. Освен това комуникацията, за която бяха критикувани по-рано през годината, изглежда, че се подобрява. Гуверньорът на централната банка, както и останалите политически лидери се включват в разговорите. Това е позитивен знак.

Има някои неща, които Ли Къцян каза. Той посочи, че трябва да се търси вина във водещите икономики в световен мащаб. В това, че глобалното забавяне оказа допълнителен натиск върху икономиката на Китай, както и в това, че има пукнатини в цялостната постройка на световната икономика.

Предполагам, че забавянето на глобалната икономика до някаква степен е по-големият проблем. Разбира се, търсенето в глобален мащаб е слабо и това е проблем, които трябва да бъде решен. Централните банки интервенират и се опитват по всякакъв начин да преодолеят тези трудности. Поне такова е моето мнение. Въпреки това техните действия достигат до определен лимит. Пазарите са притеснени какво още могат да направят. Лихвите бяха намалени до нула, след което бяха понижени до негативни стойности. Преминахме през всички тези мерки в опит да бъде стимулирана икономиката. Правителството трябва да направи следващата стъпка. В общи линии това обяснява защо нещата не се случват. Всъщност, Китай e прекалено конструктивна в този дебат вероятно в по-голяма степен в сравнение с останалите страни.

В този ред на мисли да преминем към секторите, в които правителството обяви, че планира да пренасочи ресурсите си. Сред тях се открояват отрасли като инфраструктура, развитие на транспорта. Смятате ли, че има други ключови сектори, които биха ги превъзхождали?

Няколко сектора изглеждат наистина перспективни. Нарекохме Китай икономика на две скорости заради започналия преход от индустриална икономика към икономика, в която по-голяма роля имат услугите. Но наистина някои сектори, сред които вятърната енергетика, както и сектори на други алтернативни източници, се очаква да се представят добре. Като цяло секторът на услугите ще се представя добре, а също и водоснабдяването. Ако погледнете пазара, някои от тези компании са доста привлекателни. Например, имаме компания от сектора на вятърната енергетика, не мога се сетя в момента за нейното име, но тя записа изключително добри резултати, с които надхвърли очакванията. Стойността на книжата ѝ спрямо счетоводната стойност обаче остава доста по-ниска. Оценките са доста привлекателни в много сектори.